Ρίχαρντ Βάγκνερ «Λόενγκριν» στο Μέγαρο Μουσικής

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017
27,29 Ιανουαρίου 2017
1,3, 5 Φεβρουαρίου 2017
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Ώρα έναρξης: 18.30

Από τον Ιανουάριο του 1965, δηλαδή περισσότερο από μισόν αιώνα, έχει να παρουσιαστεί στην Εθνική Λυρική Σκηνή ο Λόενγκριν του Βάγκνερ. Η εμβληματική αυτή γερμανική ρομαντική όπερα επιστρέφει στην ΕΛΣ για πρώτη φορά με όλες τις προβλεπόμενες μουσικές δυνάμεις, που εκ των πραγμάτων ήταν αδύνατο να χωρέσουν στο θέατρο Ολύμπια κατά το πρώτο ανέβασμα.

Μετά το κερδισμένο στοίχημα της παρουσίασης της όπερας Τριστάνος και Ιζόλδη, η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει ένα ακόμα αριστούργημα του Βάγκνερ, τον Λόενγκριν, λίγο πριν αναμετρηθεί με την Βαγκνερική «Τετραλογία», στις νέες της εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

712fd391f33f26fcc806644677333e64

Ο Λόενγκριν θα παρουσιαστεί στην επιτυχημένη σκηνοθεσία του, πολυβραβευμένου Βρετανού σκηνοθέτη των κορυφαίων λυρικών θεάτρων, Άντονυ ΜακΝτόναλντ. Η παραγωγή, προερχόμενη από την Εθνική Όπερα της Ουαλίας, έλαβε θετικότατες κριτικές από το σύνολο του βρετανικού Τύπου, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, το 2013, στο Κάρντιφ και στο Μπέρμινχαμ της Μεγάλης Βρετανίας.

Την Έλζα της Βραβάντης έρχεται να σώσει ένας θεόσταλτος, άγνωστος ιππότης. Μοναδικός όρος για τη σωτηρία είναι εκείνη να μη ρωτήσει ποτέ σχετικά με την καταγωγή και το όνομά του. Ενώ η Έλζα φαίνεται να έχει βρει την ευτυχία, οι σκοτεινές δυνάμεις συνωμοτούν εναντίον της. Η υπόθεση ενέπνευσε στον Βάγκνερ ορισμένες από τις ωραιότερες μουσικές σελίδες, αλλά και κάποιες από τις πιο γνωστές, όπως το περίφημο «γαμήλιο εμβατήριο» στην αρχή της Γ’ Πράξης.
Στον ομώνυμο ρόλο που απαιτεί υπεράνθρωπες αντοχές ο τενόρος Πήτερ Ουέντ. Στην παραγωγή αυτή ντεμπουτάρει σε βαγκνερικό ρόλο ο σπουδαίος μονωδός της ΕΛΣ, Δημήτρης Πλατανιάς.

Εθνική Λυρική Σκηνή