Το 1936 οι κομμουνιστές υποστήριξαν το πρόγραμμα του Φασιστικού κόμματος

estudio-sobre-la-marcha-fascista-sobre-roma-de-1922-ramiro-maric3b1o

Πως θα ακουγόταν σήμερα αν λέγαμε στους αντιφασίστες και κομμουνιστές ότι τρία χρόνια πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1936, είχαν κάνει έκκληση στους Ιταλούς Φασίστες υποστηρίζοντας το φασιστικό πρόγραμμα του 1919, ένα πρόγραμμα που εκείνη την περίοδο πολεμούσαν; Τον Οκτώβριο του 1922 ο Μπενίτο Μουσολίνι είχε καταλάβει την εξουσία με την πασίγνωστη «Πορεία προς την Ρώμη». Η Κεντρική Επιτροπή του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος με γενικό γραμματέα τον Παλμίρο Τολιάτι θα δημοσιεύσει υπογεγραμμένη Έκκληση με τίτλο: «Ιταλικέ Λαέ! Φασίστες της Παλιάς Φρουράς! Φασίστες Νεολαίοι!». Στο βιβλίο του Αυστριακού κομμουνιστή Georg Scheuer »Genosse Mussolini? Wurzeln und Wege des Ur-Fascismus» παρατίθεται απόσπασμα από αυτή την Έκκληση των Ιταλών κομμουνιστών. Ο Georg Scheuer είχε προσχωρήσει το 1931 στην Κομμουνιστική Νεολαία Συνασπισμού της CPA και το 1935 είxε ιδρύσει την Επαναστατική Κομμουνιστική Αυστρία (RKO). Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά με τίτλο «Σύντροφος Μουσολίνι» από τις εκδόσεις Φιλίστωρ.

«Οι κομμουνιστές τάσσονται υπέρ του φασιστικού προγράμματος του 1919, ενός προγράμματος Ειρήνης, Ελευθερίας υπεράσπισης εργατικών συμφερόντων. Είμαστε έτοιμοι μαζί σας και με τον Ιταλικό Λαό ολόκληρο να αγωνιστούμε για την εκπλήρωση του φασιστικού προγράμματος. Πρέπει να ενώσουμε την εργατική τάξη και με αυτήν όλο τον Ιταλικό Λαό και να προχωρήσουμε αδελφωμένοι. Ας δώσουμε λοιπόν τα χέρια, φασίστες και κομμουνιστές, καθολικοί και σοσιαλιστές, άνθρωποι όλων των κατευθύνσεων. Ας δώσουμε τα χέρια κι ας προχωρήσουμε δίπλα – δίπλα για να κατακτήσουμε τα δικαιώματα του πολίτη ενός πολιτισμένου λαού όπως είναι ο δικός μας».

Μετά τον πόλεμο αυτή η Έκκληση θα «σβηστεί» από την μνήμη των κομμουνιστών. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το πρώτο εξάμηνο του 1921 οι Ιταλοί Φασίστες θα έχουν κυριολεκτικά τσακίσει σοσιαλιστές και κομμουνιστές:

Κατέστρεψαν 17 τυπογραφικές εγκαταστάσεις
59 Σπίτια του Λαού
119 Εργατικά Κέντρα
107 Συνεταιρισμούς
83 Σωματεία εργατών γης
και 141 γραφεία του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, κόμμα στο οποίο ανήκε ο Μουσολίνι στο παρελθόν.

Ο Μουσολίνι στις 28 Οκτωβρίου του 1929 θα δηλώσει ξεκάθαρα ότι ο Φασισμός είναι προς εξαγωγή και θα μιλήσει 10 χρόνια πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για μια Ευρώπη του Φασισμού που οι θεσμοί της θα πρέπει να εμπνέονται από το πνεύμα του και να γίνει ένα κράτος του 20ου αιώνα που είναι πολύ πιο διαφορετικό από τα κράτη της εποχής πριν και μετά το 1789:

«Σήμερα δηλώνω ότι ο Φασισμός ως ιδέα, διδασκαλία και πραγμάτωση ισχύει για όλο τον κόσμο. Είναι ιταλικός στις ιδιαιτερότητες των θεσμών του, όμως παγκόσμιος στο πνεύμα του».

Οι Φασίστες της Ιταλίας ποτέ δε συμβιβάστηκαν με σοσιαλιστές και κομμουνιστές. Ακόμα κι όταν το 1920 συμφώνησαν από κοινού οι Φασίστες με τους σοσιαλιστές να πάψουν τις βιαιοπραγίες οι μεν προς τους δε, ο Μουσολίνι τους έπιασε στον ύπνο μόλις χαλάρωσαν και εξαπέλυσε ξανά βίαιες επιθέσεις. Το 1922 οι σοσιαλιστές και οι κομμουνιστές είχαν πλέον υποκύψει στην δύναμη του Φασισμού. Ο Μουσολίνι απέδειξε έμπρακτα ότι ο μόνος τρόπος για να νικηθεί ο κομμουνισμός είναι η άσκηση βίας και τρομοκρατίας. Μήπως αυτό δεν κάνουν σήμερα ενάντια στους φασίστες οι παρακρατικοί αντιφασίστες και αναρχικοί – αντιεξουσιαστές; Μήπως ήρθε η ώρα να διδαχθούμε από τα παραδείγματα του παρελθόντος προσπερνώντας τα όποια γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου;

«Αν ο Φασισμός είναι εγκληματική συμμορία, τότε εγώ είμαι ο αρχηγός της» Μπενίτο Μουσολίνι

Αίας Δάλιος

16077978