Δασικοί χάρτες

19866531_502136250134931_1104182709_n

Πριν από αρκετό καιρό είχε γίνει γνωστό το θέμα των δασικών χαρτών, ένα πρόβλημα από τα πολλά που φόρτωσε η κυβέρνηση τους κατοίκους της επαρχίας. Άμεση ήταν η αντίδραση των Μανιατών με συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα. Εξαιρετικά αντανακλαστικά επίσης δείξανε και οι Ηπειρώτες με αντιδράσεις μέσα σε δημοτικά συμβούλια και ανακοινώσεις διαφόρων συλλόγων. Αρκετή ήταν και η αρθρογραφία καταδίκης της συγκεκριμένης απόφασης της κυβέρνησης. Μέχρι στιγμής έχουν παγώσει οι συγκεκριμένες διαδικασίες.
Το τελευταίο διάστημα, όμως, παρατηρείται το φαινόμενο της αποστολής δασικών χαρτών, για σπίτια που ήδη έχουν χτιστεί νόμιμα, σε κατοίκους εντός Αττικής. Είναι ένας απλός έλεγχος λένε κάποιοι, είναι ένα λάθος του Υπουργείου κάποιοι άλλοι. Πρέπει να μαζέψετε τα απαραίτητα χαρτιά και στο δικαστήριο θα υπάρξει αθωωτική απόφαση. Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μπαίνει πάλι απλός κόσμος σε μια διαδικασία κουραστική, πολυέξοδη και χρονοβόρα. Χρήματα στο υποθηκοφυλακείο για τα χαρτιά, χρήματα στις περιφέρειες για τους χάρτες, λεφτά στους συμβολαιογράφους, στους πολιτικούς μηχανικούς, στους τοπογράφους και αν χρειαστεί και στους δικηγόρους. Και εντάξει, δεν λογαριάζουν τα λεφτά, που θα δώσει ο απλός κόσμος για να αθωωθεί σε τελικό στάδιο, όπως λένε. Την διαδικασία που βάζουν τον λαό φορτώνοντας του ένα ακόμη ανούσιο πρόβλημα, από τα πολλά που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του, δεν το σκέφτονται; Το τρέξιμο, την ασυνεννοησία στις δημόσιες υπηρεσίες, την αναμονή του δικαστηρίου και το άγχος είναι ζητήματα που δεν απασχολούν την κυβέρνηση. Ο κομματικός στρατός να είναι καλά.

Το τι θα γίνει ακριβώς, δεν το γνωρίζει κανείς, γι’ αυτό θα υπάρξει και νέα ενημέρωση αν χρειαστεί, επί του ζητήματος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, εάν κάποιος είχε χτίσει ένα σπίτι τα προηγούμενα χρόνια για να αφήσει ένα κεραμίδι στα παιδιά του, είναι καταδικασμένος από το πολιτικό σύστημα να το πληρώσει δύο και τρεις φορές, είτε με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, είτε με τεχνάσματα σαν αυτό που μόλις αναφέρθηκε. Η τωρινή κυβέρνηση είναι πραγματικά ότι χειρότερο έχει να επιδείξει η μεταπολιτευτική Ελλάδα. Ο κόσμος που τους ανέβασε, πρέπει να τους γυρίσει εκεί που ήταν πριν από μερικά χρόνια. Το γιατί το κάνει αυτό η κυβέρνηση δεν μπορεί να το ξέρει κανείς. Για να πάρει έμμεσα και άλλα λεφτά; Γιατί απλά ως αριστερά μισεί την ιδιοκτησία; Γιατί ο «περιβαλλοντισμός» είναι ένα από τα τοτέμ της αριστεράς; Ο χρόνος θα το δείξει.

Χάρης Λόχας