Ο Ιωάννης Μεταξάς και το φασίζον Καθεστώς της 4ης Αυγούστου

14801107_1451163448232797_1301597081_n

Ξημέρωσε άλλη μια επέτειος της 4ης Αυγούστου. Μια επέτειος ένδοξη, μια ημέρα λαμπερή την οποία κάθε Έλληνας φασίστας τη νοσταλγεί. Σήμερα, μετά από τόσες δεκαετίες αντιφασιστικής προπαγάνδας, ακόμα και οι λεγόμενοι εθνικιστές, αρνούνται να δεχτούν ή έστω να δουν ότι το Καθεστώς της 4ης Αυγούστου ήταν φασίζον. Ένα καθεστώς το οποίο ενσωμάτωσε πολλά εκ των ευρωπαϊκών στοιχείων των φασιστικών κινημάτων της Ευρώπης εκείνης της εποχής. Ένας από τους λίγους, ίσως και ο μόνος που τολμά δημόσια να παραδεχτεί κάτι τέτοιο, είναι ο Ανδρέας Πετρόπουλος. Υποστηρίζει ότι κι εμείς φασίστες ήμασταν και δεν πολεμήσαμε τον Φασισμό, αλλά τους Ιταλούς και τους Γερμανούς. Η τοποθέτηση αυτή είναι ορθή, ιδίως όταν απέναντι σου έχεις τους κομμουνιστές.

metaxas_joseph-goebbels-_sept-1936-700x503

Ο Γιόζεφ Γκαίμπελς στη γνωστή ομιλία του «Ο μπολσεβικισμός χωρίς μάσκα» είπε για τον Ιωάννη Μεταξά: «Στην συνέλευση της 30ης Ιουλίου του 1935 του Διεθνούς Κομμουνιστικού Συνεδρίου στην Μόσχα, εμφανίστηκε ως αντιπρόσωπος των κομμουνιστών της Ελλάδος ο «σύντροφος» Τζώρτζος και ανέπτυξε ένα μελλοντικό σχέδιο δράσεως. Μετά από ένα έτος και σχεδόν κατά την επέτειο της ομιλίας του στην Μόσχα, στις 5 Αυγούστου του 1936, η Ελλάδα θα συγκλονιζόταν από μία γενική απεργία η οποία θα κατέληγε άμεσα σε ένοπλη επανάσταση. Χάρη στην δραστήρια και άμεση επέμβαση του στρατηγού Ιωάννη Μεταξά εσώθη η Ελλάς από το χάος του μπολσεβικισμού και απετράπησαν κατ’ αυτόν τον τρόπο τα σχέδια των «συντρόφων» Δημητρώφ και Τζώρτζου».

Ενώ στην επίσκεψή του στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 1936 ο Υπουργός Προπαγάνδας του Γ’ Ράιχ δήλωσε στη «Βραδυνή»:

«Ο κύριος Μεταξάς, διά τον οποίον τρέφω έναν ειλικρινή θαυμασμόν, παρέσχεν εις την Ελλάδα μια τεράστιαν υπηρεσίαν, την οποία όσοι δεν αντελήφθησαν ακόμη, θα την αντιληφθούν αργότερα. Ο κ. Μεταξάς έκαμεν αυτό που έπρεπε. Διότι το καθήκον ενός πολιτικού ηγέτου είναι να προβλέπη κάθε κίνδυνον και να παρεμβαίνη εις την κατάλληλον στιγμήν, να μη περιμένη δε τας παραμονάς της εκρήξεως ενός κινδύνου. Έσωσε την Ελλάδα από τον κομμουνισμόν και παρέσχε και εις την επίλοιπον Ευρώπην μίαν υπηρεσίαν. Αν η Ισπανία είχε προς διετίας έναν Μεταξά, δεν θα είχε φθάσει εις την σημερινήν καταστροφήν, δεν θα είχαν εξολοθρευθή αι αναντικατάστατοι αξίαι της, τα θαύματα της τέχνης θα υπήρχαν ακόμη».

Η εθνικοσοσιαλίστρια Σίτσα Καραϊσκάκη έγραψε στο περιοδικό «Η Νεολαία»: «Επρεπε να φτάση η 4η Αυγούστου του 1936, που καταπιάστηκε την ελευθερία του Ελληνικού Λαού από σαθρά κοινοβούλια, από εκμεταλλευτές, από εργατοπατέρες, από κομμουνιστές, για να μπορέση η δημιουργική λαϊκή τάξη να πάρη μέρος κι αυτή στα αγαθά του πολιτισμού τα υλικά, τα πνευματικά και ψυχικά».

agrotikidsc03642

Και αυτό πράγματι το πέτυχε το Καθεστώς της 4ης Αυγούστου και το ομολογεί ο Βασίλης Ραφαηλίδης, ένας κομμουνιστής που τόνισε ότι ο λαός αγάπησε τον Μεταξά και ότι καιρός είναι πια να λέμε την αλήθεια:

«Ο Μεταξάς κάθε άλλο παρά τυχαίος ήταν. Έχουμε την τάση να υποτιμούμε τους δικτάτορες. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση να χαρακτηρίζουμε τον Μεταξά «νάνο», κάνοντας ανόητη αναφορά στο ανάστημά του. Ο Μεταξάς δεν ήταν νάνος. Το δείχνει, άλλωστε, τόσο η συμπεριφορά του Βενιζέλου απέναντι του, όσο και η εμπιστοσύνη που κακώς, κάκιστα του έδειξε η Βουλή και οι σ’ αυτήν αντίπαλοί του (δεξιοί, πάντως) εκχωρώντας του το δικαίωμα να νομοθετεί για λογαριασμό της. [..] Ο λαός αγάπησε το Μεταξά, κι ας μάθουμε επιτέλους να λέμε την αλήθεια. Η μεταξική βαρβαρότητα αφορά μόνο τους κομμουνιστές που ο Μεταξάς τους λιάνισε στην κυριολεξία, όπως άλλωστε όλοι οι φασίστες δικτάτορες. [..] Όπως και να’ ναι, δεν πρέπει να αποσιωπούμε πως ο Μεταξάς είναι αυτός που:
1) Καθιέρωσε το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
2) Επέβαλλε το θεσμό της κοινωνικής περίθαλψης
3) Καθιέρωσε το θεσμό της υποχρεωτικής άδειας,
4) Επέβαλλε το οχτάωρο»

«Ιστορία κωμικοτραγική του νεοελληνικού Κράτους 1830 – 1974».

20369108_1897529040508220_1853801155295784824_o

Ας θυμηθούμε πως έθεσε το δίλημμα της εξόδου από τον κοινοβουλευτισμό ο Ιωάννης Μεταξάς:

«Δι’ ημάς τους Έλληνας το πρόβλημα δεν είναι πως θα μείνωμεν εις τον κοινοβουλευτισμόν, αλλά διά ποίας θύρας θα εξέλθωμεν εξ αυτού. Διά της θύρας του Κομμουνισμού ή διά της θύρας του Εθνικού Κράτους;».

Διά της θύρας του κομμουνισμού ή του Εθνικού Κράτους. Εκείνη την εποχή υπήρχαν δύο δρόμοι πράγματι. Μπολσεβικισμός και Φασισμός. Εθνικόν Κράτος γινόταν μόνο υπό τις Ιδέες του Φασισμού. Ο Μεταξάς πήρε πολλά στοιχεία και τα υιοθέτησε όπως την Εθνική οργάνωση Νεολαίας στα πρότυπα της Hitlerjugend, το Γ’ Ράιχ το έθεσε ως Γ’ Ελληνικό Πολιτισμό, τον χαιρετισμό των εθνικών καθεστώτων, τα σοσιαλιστικά μέτρα, τα Τάγματα Εργασίας με τις παρελάσεις στα πρότυπα του Γ’ Ράιχ, τον τίτλο ο πρώτος εργάτης και πρώτος αγρότης στα πρότυπα του Φύρερ και του Ντούτσε και πολλά ακόμα. Πράγματι ο Μεταξάς ήταν φασίστας αν και ποτέ δε δήλωσε κάτι τέτοιο. Ως Εθνικόν Κράτος όμως εννοούσε Φασιστικό Κράτος. Έτσι κι εμείς από την φράση αυτή του Μεταξά, του μεγάλου Κυβερνήτη, εμπευστήκαμε τον τίτλο της ιστοσελίδας μας διότι είμαστε κι εμείς φασίστες και ουδέποτε το αρνηθήκαμε.

iinnnnmmattxxasssesa17

Για την ανάγκη μιας διαπαιδαγώγησης της νεολαίας στα Ιδανικά του Εθνικού Κράτους ο Μεταξάς διορατικότατα επεσήμανε τα κάτωθι:

«Κι έχομε δικαίωμα να διαπαιδαγωγήσουμε τη νεολαία κατ’ αυτό τον τρόπον; Βεβαιότατα. Γιατί αν δεν το κάμωμεν ημείς αυτό, θα το κάμουν άλλοι για τους σκοπούς τους. Θυμάστε, εδώ και λίγα χρόνια, τι γινότανε με τις διάφορες οργανώσεις νεολαίας. Είχαμε κομμουνιστική νεολαία, είχαμε του α’ κόμματος, του β’ κόμματος, του γ΄ κόμματος, της δ΄ κομματικής ενώσεως και δεν θυμάμαι πόσες. Τώρα τα σβήσαμε αυτά όλα και έχουμε μια και μόνο νεολαία, την Εθνική Νεολαία. Αλλ’ αυτή την Εθνική Νεολαία δεν ημπορούμε να την αφήσουμε χωρίς περιεχόμενο, να ζη μέσα σ’ ένα πλήρη αδιαφορισμόν για ότι συμβαίνει γύρω της. Γιατί, αν το Κράτος κάμη αυτό το πράγμα, τότε θα έλθουν οι α’ και οι β’, που δεν θα είναι αδιάφοροι και θα την προπαγανδίσουν και την παρασύρουν. Δεύτερον, γιατί το Κράτος έχει αναμφισβήτητο δικαίωμα να διαπαιδαγωγήση την Νεολαία προς τους σκοπούς του».

metaxas-poster-01

Screenshot_5

Η απάντηση που έστειλε ο Ιωάννης Μεταξάς στον Λαϊκό Παρατηρητή, εφημερίδα του >Γ’ Ράιχ:

«Είχον αναγνωρίσει ήδη από πολλού την πληγήν του κοινοβουλευτισμού ως ένα μέγα κακόν και επεδίωκον μίαν ενίσχυσιν της κρατικής εξουσίας. Αλλά διά την πλήρη μεταρρύθμισιν του Κράτους ήθελον ν’ αναμείνω την απόλυτην ανάγκην προς τούτο. Η ανάγκη αυτή ενεφανίσθη την εσπέραν της 3ης Αυγούστου. Διότι το βράδυ εκείνο παρουσιάσθησαν εις εμέ οι εκπρόσωποι του κομμουνισμού και ηξίωσαν να μην εφαρμόσω τα κοινωνικά εκείνα μέτρα, τα οποία τότε εσχεδίαζον, εν τω μεταξύ δε τα έθεσα εις εφαρμογήν. Εζήτησαν δηλαδή οι άνθρωποι εκείνοι οι οποίοι αυτεκαλούντο «αντιπρόσωποι των εργατών», να μην απολαύση ο εργάτης τα ευεργετικά μέτρα άτινα είχον την πρόθεσιν να λάβω υπέρ αυτού. Η αιτία είναι εμφανής: οι κύριοι αυτοί εφοβούντο, ότι θα έχαναν την πελατείαν των, εαν εδημιουργείτο εν Ελλάδι μία ιδεώδης κατάστασις πραγμάτων διά τους εργάτας. Και όχι μόνον διετύπωσαν τοιαύτας αξιώσεις, αλλά και με ηπείλουν με επανάστασιν και ταραχάς, όπως είχομεν ολίγον πρότερον τοιαύτας εις την Θεσσαλονίκην, όπου είχομεν θρηνήσει και πολυαρίθμους νεκρούς. Την στιγμήν εκείνην δεν ημπορούσε να υπάρξει πλέον δι’ εμέ άλλη απόφασις από εκείνην, ην ελάβομεν.»

cebfceb5cf81ceb1ceb6cebfcebcceb5cebdcebfcf82cebacebfcf83cebccebfcf82

Κλείνοντας θέλω να υπενθυμίσω μερικά αποσπάσματα από τις επιστολές Ζαχαριάδη. Ο Ζαχαριάδης στις επιστολές αυτές αποκαλεί τον Μεταξά συνεχώς φασίστα. Ο Ραφαηλίδης όπως είδαμε παραπάνω επίσης τον αποκαλεί φασίστα δκτάτορα. Γιατί οι Έλληνες εθνικιστές αρνούνται τον όρο φασίστας; Τέτοιος ευνουχισμός ιδεολογικός πια; Μήπως έφτασε  ο καιρός να παραδεχτούμε και να γνωρίσουμε τα Ιδανικά του Φασισμού; Ακολουθούν τα απόσπασματα του Ζαχαριάδη από το τρίτο γράμμα τον Ιανουάριο του 1941, 14 μέρες πριν τον θάνατο του Μεταξά:

«Το γράμμα μου που δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες στις 2 Νοέμβρη 1940 αποβλέπει στα παρακάτω: 1) Nα δόσει έγκυρη ενιαία κατεύθυνση στους κομμουνιστές όλης της χώρας. 2) Να κινητοποιήσει το λαό στην αντιφασιστική εξόρμηση για την εθνική ανεξαρτησία και λευτεριά. 3) Να αποκαταστήσει στο εσωτερικό τις λαϊκές ελευθερίες, μια λαϊκή αντιπλουτοκρατική πολιτική. 4) Να κάμει τον πόλεμο εθνικό αντιφασιστικό, αντιιμπεριαλιστικό με βασικό και μοναδικό σκοπό την εξασφάλιση της εθνικής μας ανεξαρτησίας, της ειρήνης και ουδετερότητάς μας, έξω από το γενικό ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Αυτό θα μπορούσαμε να το επιτύχουμε μόνο μ’ έναν ολόπλευρο προσανατολισμό στην ΕΣΣΔ και με μια πραγματική βαλκανική συνεργασία. Ο Μεταξάς από την πρώτη στιγμή έκαμε το αντίθετο, έκαμε πόλεμο φασιστικό, καταχτητικό πόλεμο. Ενώ, αφού διώξαμε τους ιταλούς από την Ελλάδα, βασική προσπάθειά μας έπρεπε να είναι να κάνουμε μια ξεχωριστή, έντιμη και δίχως παραχωρήσεις ελληνοϊταλική ειρήνη, πράγμα που μπορούσε να γίνει με τη μεσολάβηση της ΕΣΣΔ, η μοναρχοφασιστική διχτατορία συνέχισε τον πόλεμο για λογαριασμό όχι του λαού της Ελλάδας μα της πλουτοκρατίας και του αγγλικού ιμπεριαλισμού. Μετά το διώξιμο δε των ιταλών από την Ελλάδα, το αίμα των φαντάρων μας χύνεται άδικα, σήμερα δε ο εγγλέζικος ιμπεριαλισμός εισπράττει σε αίμα των παιδιών της Ελλάδας τους τόκους των κεφαλαίων που διέθεσε στα 1935-36 για την παλινόρθωση του Γεώργιου και την εγκαθίδρυση της μοναρχοφασιστικής διχτατορίας του Μεταξά. Αφού δε ο Μεταξάς αρνιέται να αποκαταστήσει τις ελευθερίες του λαού, να εξασφαλίσει την ειρήνη της Ελλάδας και κάνει πόλεμο καταχτητικό ιμπεριαλιστικό, που όλα του τα βάρη τα πληρώνει ο λαός, παραμένει (ο Μεταξάς) κύριος εχθρός του λαού και της χώρας. Η ανατροπή του είναι το πιο άμεσο και ζωτικό συμφέρον του λαού μας. Λαός και στρατός πρέπει να πάρουνε στα χέρια τους τη διαχείριση της χώρας και του πολέμου με σκοπό ειρήνη, εθνική ανεξαρτησία, εσωτερικό αντιφασιστικό λαϊκό καθεστώς, ολόπλευρη προσέγγιση προς την ΕΣΣΔ και βαλκανική συνεργασία με βάση την ειρηνική λύση των εσωβαλκανικών διαφορών. Ολες τις απόψεις μου αυτές τις ανέπτυξα σ’ ένα ανοιχτό γράμμα κι ένα σχέδιο απόφασης που στις 22-11-1940 έστειλα στην «Προσωρινή Διοίκηση». Αυτή αρνήθηκε να δεχτεί και να δημοσιεύσει αναπτύσσοντας μια καθαρή σοσιαλπατριωτική επιχειρηματολογία που έχει αυτή τη βάση: Ο πόλεμος της Ελλάδας εναντίον της Ιταλίας στην Αλβανία είναι παρόμοιος με τον πόλεμο της ΕΣΣΔ – Φιλανδίας και ότι ο Μεταξάς είναι ο πρωτεργάτης στον παγκόσμιο αντιφασιστικό αγώνα. Η «Προσωρινή Διοίκηση» θέλει να υποδουλώσει ολοκληρωτικά το ΚΚΕ στη μοναρχοφασιστική διχτατορία αντί να οργανώσει την ανατροπή της. Ετσι η «Προσωρινή Διοίκηση» και το ανοιχτό γράμμα μου στις 2-11-1940 (που ακέραια την ευθύνη του την έχω εγώ μπροστά στο ΚΚΕ και στην ΚΔ) το καταντά ένα καθαρό σοσιαλπατριωτικό ντοκουμέντο και πάει να λερώσει την τιμή του ΚΚΕ. »

Κατά τον κομμουνιστή Ζαχαριάδη δηλαδή, δε θα έπρεπε να απελευθερώσουμε την Βόρεια Ήπειρο από Ιταλούς και Αλβανούς κι αυτό έκανε τον πόλεμο στα βουνά της Ηπείρου κατακτηκτικό και φασιστικό.

myrivilis_portrait_item_no_152

Ορθά ο Στρατής Μυριβήλης λοιπόν είπε για τους κομμουνιστές: «Όταν ένας κατηχούμενος πάθει την κομμουνιστική διαφοροποίηση, είναι πια ώριμος να προδώσει τον τόπο του, τους δικούς του, τους φίλους του, τους γονείς του, κάθε τι που είναι δεμένο με την καρδιά και με το αίσθημα του ανθρώπου. Τότε πια, δεν έχει βούληση για να θέλει. Άλλος, θέλει για λογαριασμό του. Αυτός, απλώς εκτελεί. Δεν έχει δικαίωμα να σκέφτεται και να αποφασίζει. Η σκέψη και ο στοχασμός είναι δικαιώματα του κόμματος. Το κόμμα είναι ο εγκέφαλος και η καρδιά της νέας φυλής των ανθρώπων του Κομμουνισμού. Δεν υπάρχουν Έλληνες κομμουνιστές. ‘Όταν κανείς γίνει συνειδητός κομμουνιστής παύει να είναι ‘Έλληνας. Γι’ αυτό και το κόμμα λέγεται Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας και όχι Ελληνικό Κομμουνιστικό Κόμμα. ‘Όταν κάποτε καταλάβουν αυτό το απλό και αδιαφιλονίκητο πράγμα τα κράτη, θα αφαιρέσουν αμέσως την εθνική υπηκοότητα από όλα τα άτομα που ανήκουν στη νέα κομμουνιστική φυλή. Όσο δεν το κάνουν, και όσο δεν συγκεντρώνουν όλα αυτά τα άτομα έξω από τα εθνικά σύνορα, και έξω από την εθνική κοινωνία, θα έχουν τον εχθρό μέσα στα τείχη, για να υπονομεύει το φρούριο της ειρηνικής των ζωής από μέσα». (Ο κομμουνισμός και το Παιδομάζωμα)

Η απάντηση που συμπληρώνει τα ανωτέρω έρχεται νωρίτερα από τον Ίωνα Δραγούμη:

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Αλέξανδρος Καρράς20526190_1773628912929274_295527660059838355_n