Διόδωρος Σικελιώτης: Αντίοχος Δ’ ο Επιφανής και το μίσος των Ιουδαίων κατά των Εθνών

image

Όταν ο βασιλιάς Αντίοχος πολιορκούσε τα Ιεροσόλυμα, οι Ιουδαίοι άντεχαν μέχρι κάποια στιγμή, αλλά, όταν καταναλώθηκαν όλες οι προμήθειες αναγκάστηκαν να διαπραγματευτούν την παύση των εχθροπραξιών. Οι περισσότεροι φίλοι του βασιλιά τον συμβούλευαν να πάρει την πόλη διά της βίας και να εξολοθρεύσει ολοκληρωτικά το γένος των Ιουδαίων, διότι από όλα τα έθνη μόνο αυτό αποφεύγει κάθε είδους επαφή με άλλο λαό και θεωρεί ότι όλοι είναι εχθροί του. Τόνιζαν επίσης ότι και οι πρόγονοι τους είχαν εκδιωχθεί από την Αίγυπτο ως ασεβείς και μισούμενοι από τους θεούς.

Διότι για να καθαρίσουν την χώρα τους από εκείνους που είχαν λευκά σημάδια στο πρόσωπο τους ή λέπρα στο σώμα τους, τους συγκέντρωναν και τους έδιωχναν έξω από τα σύνορα,σαν να ήταν καταραμένοι. Οι εξόριστοι είχαν καταλάβει τους τόπους γύρω από τα Ιεροσόλυμα, είχαν συστήσει το έθνος των Ιουδαίων και είχαν παράδοση το μίσος προς τους ανθρώπους. Γι’ αυτό τον λόγο επιδίωκαν και έθιμα εντελώς αλλόκοτα, όπως το να μην μοιράζονται το τραπέζι τους με καμιά άλλη φυλή ούτε να τους δείχνουν κανενός είδους εύνοια. Του θύμισαν επίσης και το μίσος που έτρεφαν οι πρόγονοι τους προς τον λαό αυτό.

Διότι ο Αντίοχος που ονομάστηκε Επιφανής, όταν νίκησε τους Ιουδαίους, είχε μπει στο άδυτο του ιερού του θεού, όπου μόνο ο ιερέας επιτρεπόταν να μπει. Βρίσκοντας εκεί το πέτρινο άγαλμα ενός άντρα με πυκνά γένια καθισμένου πάνω σε γάιδαρο και κρατώντας ένα βιβλίο στα χέρια, υπέθεσε ότι ήταν το άγαλμα του Μωυσή που είχε κτίσει τα Ιεροσόλυμα και συστήσει το έθνος των Ιουδαίων και που επιπλέον είχε υπάρξει ο νομοθέτης των μισάνθρωπων και παράνομων εθίμων τους. Και επειδή ο Αντίοχος ένιωσε αποστροφή για αυτή την μισανθρωπία εναντίον όλων των εθνών, επιδίωξε με ζήλο να καταστρέψει όλες τις παραδοσιακές τους πρακτικές.

Για αυτό αφού θυσίασε μπροστά στο άγαλμα του ιδρυτή και στον υπαίθριο βωμό του θεού ένα μεγάλο θηλυκό γουρούνι και τα περιέλουσε με το αίμα του, μαγείρεψε τα κρέατα και πρόσταξε να ραντίσουν με τον ζωμό τους τα ιερά βιβλία τους, τα οποία περιείχαν τους νόμους που επέβαλλαν το μίσος προς τους ξένους,να σβήσουν την αθάνατη όπως λεγόταν από εκείνους, λυχνία που έκαιγε συνεχώς στον ναό και να υποχρεώσουν τον αρχιερέα και τους άλλους Ιουδαίους να φάνε τα κρέατα.

Αφηγούμενοι όλα τούτα, οι φίλοι του παρακαλούσαν τον Αντίοχο να εξολοθρεύσει ολοκληρωτικά το έθνος των Ιουδαίων ή διαφορετικά να καταλύσει τους νόμους τους και να τους αναγκάσει να αλλάξουν συμπεριφορά. Ο βασιλιάς όμως που ήταν μεγαλόψυχος και ήπιος στον χαρακτήρα, πήρε ομήρους και απάλλαξε τους Ιουδαίους από τις κατηγορίες, αφού εισέπραξε τους φόρους και γκρέμισε τα τείχη των Ιεροσολύμων.

Διόδωρος Σικελιώτης, Βιβλίων ΑΔ’ και ΑΕ’ Αποσπάσματα