Εκδόσεις Νέα Γενεά: Σίτσα Καραϊσκάκη – Άρθρα για τη «Νεολαία» της 4ης Αυγούστου

Εξωφυλλο καραισκακη σιτσα

Το παρόν έργο είναι αποτέλεσμα διετούς, κοπιαστικής κι επίμονης προσπάθειας. Ο πρώτος στόχος ήταν η παρούσα έκδοση να εγκαινιάσει τις εκδόσεις «Νέα Γενεά». Επιλέξαμε τη συγκεκριμένη ονομασία προς τιμήν της μεγάλης διανοήτριας, ποιήτριας, συγγραφέως, διδάκτορος του Πανεπιστημίου του Μονάχου και μαχητικής εθνικοσοσιαλίστριας Σίτσας Καραϊσκάκη, η οποία μαζί με τον Ευάγγελο Κυριάκη και τον Κυριάκο Καραμάνο ίδρυσαν το 1933 τον εκδοτικό οίκο «Νέα Γενεά», επίσης με έμβλημα τον διπλό μινωικό πέλεκυ. Εμείς αποφασίσαμε, ως νέα γενεά, να τους διαδεχτούμε και να αγωνιστούμε για τη συνέχεια του έργου τους. Ο διπλός πέλεκυς έμελλε να γίνει το σύμβολο της Εθνικής Οργανώσεως Νεολαίας του Καθεστώτος της 4ης Αυγούστου κι επίσης προς τιμήν της συγκεκριμένης οργανώσεως υιοθετήσαμε και το σύμβολο.

Ο δεύτερος στόχος μας ήταν να ανασύρουμε από τη λήθη τη σύνδεση της συγγραφέως από τα Μοσχονήσια της Μικράς Ασίας με το προπαγανδιστικό και εκπαιδευτικό της έργο στο περιοδικό «Η Νεολαία», που διάβαζαν οι φαλαγγίτες και οι φαλαγγίτισσες της Νεολαίας του Ιωάννη Μεταξά. Το περιοδικό αυτό αποτελούσε Όργανο Πνευματικής – Θρησκευτικής – Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής.

Η Σίτσα Καραϊσκάκη έζησε, έζησε δυνατά. Ταξίδεψε, έγραψε, ρίσκαρε, είδε τις ομορφιές, τους κινδύνους και τις διακυμάνσεις της ζωής, την καταξίωση και την απόρριψη, ανοίγοντας τα μάτια της στα Μοσχονήσια της Μικράς Ασίας για να βρεθεί ως πρόσφυγας στη Μυτιλήνη κι από εκεί στο Μόναχο και το Γ’ Ράιχ, την Ελλάδα του Ιωάννη Μεταξά και της Γερμανικής Κατοχής, την Ανατολική Γερμανία της Σοβιετικής Κατοχής, για να επιστρέψει στη Μυτιλήνη και να κλείσει τα μάτια της στην Αθήνα. Έκλεισε τα μάτια εκείνα που είδαν τόσα ιστορικά γεγονότα, στα οποία συμμετείχε, κι όλα ήταν μέσα από τα γυαλιά της.

Το τεράστιο λογοτεχνικό και ποιητικό της έργο δεν είναι ακόμα γνωστό. Οι ιδέες της την καταδίκασαν στη λήθη μέχρι σήμερα και λίγοι την θυμούνται κι ακόμα πιο λίγοι γνωρίζουν το έργο της. Το βιβλίο που κρατάς τώρα, φίλε αναγνώστη, αποτελεί φόρο τιμής στη μεγάλη διανοήτρια και περιέχει κείμενα για την Ελλάδα και τα ιδανικά ενός Έθνους με βάσεις εθνικές και σοσιαλιστικές. Τα κείμενα αυτά προωθούσαν τη ζύμωση των Ιδανικών αυτών και παιδαγωγούσαν τη Νεολαία του Ιωάννη Μεταξά, την νεολαία της Ελλάδος. Σήμερα μετά από τόσες δεκαετίες που έμειναν σκονισμένα στις βιβλιοθήκες του κράτους μπορούν να διαπαιδωγήσουν ξανά. Μα πάνω απ’ όλα μπορούν να μας δείξουν πώς έβλεπε το Καθεστώς της 4ης Αυγούστου και τον Εθνικό Κυβερνήτη η Σίτσα Καραϊσκάκη.

Φίλε αναγνώστη, το βιβλίο που τώρα κρατάς, είναι αφιερωμένο στη μνήμη της από όλους όσους εργάστηκαν για να πραγματοποιηθεί η πρώτη έκδοση του οίκου μας. Για να περάσει από γενεά σε γενεά! Για να νιώσει ο καθένας μας τα συναισθήματα του Φαλαγγίτη και της Φαλαγγίτισσας!

Ο εκδότης

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα των εκδόσεων Νέα Γενεά