Η γυναίκα και το Γ’ Ράιχ

donnatedesca

Γενικότερα τα τελευταία χρόνια είναι γνωστό το επιχείρημα των «αρχαιοεθνικοσοσιαλιστών» σχετικά με τη θέση της γυναίκας στην πολιτική ζωή και συγκεκριμένα στο Γ’ Ράιχ. Πράγματι δεν υπήρχε γυναίκα βουλευτής ή με κάποιο αξίωμα στο κόμμα του Χίτλερ. Όμως η γυναίκα δεν είχε αποκλειστεί παντελώς από την κοινωνία και δεν ήταν μόνο για το σπίτι και την οικογένεια έστω κι αν η αρχική θέση του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος ήταν εν πολλοίς αυτή. Παρόλα αυτά αναδείχθηκαν γυναίκες και μάλιστα έγραψαν την δική τους ιστορία στα 12 έτη του Γ’ Ράιχ. Υπήρξαν μάλιστα γυναίκες που έδειξαν μεγαλύτερη πίστη στον εθνικοσοσιαλισμό από άλλους μεγάλους άνδρες του Γ’ Ράιχ, όπως π.χ. ο Χίμμλερ. Πέρα από όλα αυτά, κάθε εποχή έχει τις δικές της συνθήκες και τα δικά της χαρακτηριστικά και δε μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις με την εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία σήμερα, εφόσον άλλη κατάσταση παρέλαβαν όταν ήρθαν στην εξουσία οι μεγάλοι άνδρες του χιτλερικού κόμματος. Η θέση του Χίτλερ, όπως την κατέγραψε ο ίδιος στο Mein Kampf, ήταν πως η γυναίκα για να είναι πολίτης του κράτους ή θα κερδίζει μόνη της το ψωμί της ή θα παντρευτεί και θα γίνει μητέρα. Στον πόλεμο βέβαια υπήρξαν εξαιρέσεις και οι γυναίκες ξεκίνησαν να δουλεύουν στα εργοστάσια. Επίσης ο Χίτλερ υποστήριζε πως η πολιτική είναι σαν ένα καλάθι με σάπια φρούτα και αν τοποθετήσεις ένα αγνό μήλο – που είναι η γυναίκα – θα σαπίσει κι αυτό.

Η γυναίκα οφείλει πράγματι να επιλέξει δύο δρόμους: ή θα ασχοληθεί με τα κοινά και με ένα επάγγελμα που αγαπάει ή θα γίνει μητέρα. Και τα δύο μαζί δε γίνονται. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Χίτλερ μια γυναίκα η οποία είναι πολύ καλή δικηγόρος είναι κατώτερη από μια γυναίκα που πρόσφερε πέντε παιδιά στο έθνος της. Όποιο δρόμο κι αν διαλέξει όμως η γυναίκα, αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα έχει δικαίωμα πολιτικής έκφρασης. Ας μην ξεχνάμε πως στο φασιστικό πρόγραμμα υπήρχε η απαίτηση της αναγνώρισης του δικαιώματος ψήφου των γυναικών. Επίσης ο Χίτλερ είχε γυναίκες γραμματείς στο καταφύγιό του το 1945 και με αυτές έτρωγε και συζητούσαν μαζί του για πολιτική. Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης εργάζονταν και γυναίκες στον ρόλο του δεσμοφύλακα.

9789605667115-200-1034215

Το να συμμετέχει η γυναίκα στην κοινωνία δεν αποδυναμώνει τον άνδρα ούτε σαφέστατα μπορεί κάποιος άνδρας να νιώσει κόμπλεξ με μερικές γυναίκες σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης ή σε ένα καταφύγιο εν καιρώ πολέμου. Δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι ένας άνδρας πιλότος της Luftwaffe ένιωθε κόμπλεξ απέναντι στην Χάνα Ράιτς η οποία έφερε και τον Σιδηρούν Σταυρό περήφανα επάνω στη στολή της. Η Χάνα Ράιτς μάλιστα είχε προτείνει να διασώσει τον Φύρερ της με το αεροπλάνο της, κάτι που ο Χίτλερ αρνήθηκε.

Verleihung des EK an Hanna Reitsch durch Hitler

reitsch2

Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε πως ένιωθαν οι άνδρες σκηνοθέτες που η Λένι Ρίφενσταλ ήταν η αποκλειστική σκηνοθέτης του Γ’ Ράιχ – και μάλιστα βραβευμένη για την ταινία Olympia- με την πασίγνωστη ταινία της «Η δύναμη της θελήσεως». Τα κινηματογραφικά κόλπα που εμπνεύστηκε η Λένι αποτέλεσαν τη μεγάλη αλλαγή του κινηματογράφου. Ο Χίτλερ συζητούσε μαζί της τα βράδια για πολιτική και τέχνη, όπως η ίδια έχει δηλώσει.

p0446y73

hitler-riefenstahl

Ας δούμε μερικές φωτογραφίες που μας δείχνουν ότι η γυναίκα είχε συμμετοχή στον πόλεμο σε διάφορες θέσεις:

Σπάνιο παράδειγμα πίστης και ανδρείας αποτελεί η πρώτη κυρία του Γ’ Ράιχ, Μάγδα Γκαίμπελς η οποία στο τέλος του πολέμου κι όταν όλα είχαν πια χαθεί έλαβε την καρφίτσα του κόμματος από τον ίδιο τον Χίτλερ. Είχε τη δυνατότητα να διαφύγει όμως δεν το έκανε και σκότωσε τα 5 παιδιά της για να μείνει στο πλάι του άνδρα της πιστή ως το τέλος. Πιστή και στον Φύρερ της. Συγκεκριμένα είπε: «Ο,τι και να συμβεί, Ελλο, πρέπει να συμπαρασταθώ στον άνδρα μου. Ο Γιόζεφ είναι ο σύντροφος μου και πρέπει να μείνω πιστή μέχρι το τέλος. Ειδικά τώρα στο τέλος με χρειάζεται περισσότερο». Ανήσυχη η Ελλο ρώτησε για το μέλλον των παιδιών …Θα τα πάρουμε μαζί μας, γιατί είναι πολύ όμορφα και πολύ καλά για τον κόσμο που έρχεται. Ο κόσμος των νικητών σίγουρα θα τα εκδικηθεί, επειδή είναι τα παιδιά των Γκαίμπελς». (Ιάκωβος Χονδροματίδης, Ο μάγος της Προπαγάνδας)

Η Μάγδα Γκαίμπελς τόνισε πως «κάθε ζωή χωρίς τον εθνικοσοσιαλισμό δεν είναι νοητή». Ο Γκαίμπελς δεν την άφησε έξω από όλο αυτό το οποίο έκανε και είπε χαρακτηριστικά: «Ούτε η γυναίκα μου, ούτε έστω κι ένα από τα παιδιά μου», είπε, «θα είναι ανάμεσα στους επιζώντες της επερχόμενης πανωλεθρίας».

4 / Kap 2. Magda Goebels

Η ιστορία με την Εύα Μπράουν είναι γνωστή. Μια ζωή στη σκιά του Χίτλερ αλλά πιστή ως το τέλος σε αυτόν και στον εθνικοσοσιαλισμό, επέλεξε το ίδιο τέλος.

gerbraune17

Η Ελληνίδα Σίτσα Καραϊσκάκη υπήρξε διδάκτωρ Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και σύμβουλος προπαγάνδας στο υποργείο του Γκαίμπελς. Έγραφε άρθρα στο περιοδικό της 4ης Αυγούστου «Η Νεολαία» και επί κατοχής συνεργάστηκε με το κατοχικό ραδιόφωνο. Μετά τον πόλεμο δεν απαρνήθηκε ποτέ την πίστη της στονεθνικοσοσιαλισμό.

^E61072E44F4EC7ACAA6768E38978AA84BF7ABD3D68FF370589^pimgpsh_fullsize_distr.jpg

Η Σίτσα Καραϊσκάκη και ο Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ

Η Savitri Devi είναι πασίγνωστη σε όσους μελετούν τον εθνικοσοσιαλισμό. Αγωνίστηκε για την διάδοση του εθνικοσοσιαλισμού ως θρησκευτικής πίστης και όσο κι αν κάποιος διαφωνεί με τις ιδέες της δεν παύει να είναι μια αγωνίστρια. Ajξίζει να διαβαστεί το απόσπασμα από ένα βιβλίο της δημοσιευμένο στον «Μαύρο Αετό».

αρχείο λήψης

Είναι οι γυναίκες που εξαιρούν τον κανόνα. Είναι οι γυναίκες που ακόμα και σήμερα δεν επιθυμούμε να μη τους δοθεί η ευκαιρία να αποδείξουν την αξία και την πίστη τους στις Ιδέες μας. Τις θέλουμε στον αγώνα κόντρα σε όποια ακροδεξιά και στείρα παλαιολιθική αντίληψη. Εδώ είναι Ευρώπη, δεν είναι ο πολιτισμός του Ισλάμ!

Αλέξανδρος Καρράς