Η «Δημοκρατία της Βαϊμάρης» ξαναζεί

Τον τελευταίο καιρό ακούγεται η έκφραση «Δημοκρατία της Βαϊμάρης» σε ειρωνικό ύφος για το κοινοβουλευτικό καθεστώς της Ελλάδος. Είναι μια έννοια την οποία πολλοί αγνοούν.

Είναι όμως εντυπωσιακό το πόσο ίδια είναι η τακτική της σημερινής πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, μιας πολιτικής που αποκαλείται ως «πολιτική ορθότητα». Από την φίμωση και την κατασυκοφάντηση των εθνικιστικών Ιδεών ως την ανεξέλεγκτη βία στους δρόμους στο όνομα κάποιου αφηρημένου αντιφασισμού που αποτελεί ουσιαστικά ένα απόγονο της «Antifaschistische Action» (βλέπε εδώ) της Γερμανίας του 1930. Είναι η αντίστοιχη τρομοκρατία την οποία ο Γκαίμπελς αποκαλούσε «κόκκινη τρομοκρατία». Μία τρομοκρατία που πολεμά λυσσαλέα το εθνικό φρόνημα του ελληνικού λαού, γενικότερα του γηγενούς πληθυσμού της εκάστοτε ευρωπαϊκής χώρας, με την ανοχή πάντα της «δημοκρατικής» Κυβέρνησης. Φτάνει να μην ακουστεί η φωνή που υπερασπίζεται αξίες και ιδανικά που πηγάζουν μέσα από την εθνική ψυχή και σύσταση του λαού. Είναι, ουσιαστικά, η συνεργασία των μαρξιστικών μηδενιστικών θεωριών με το λεγόμενο Κεφάλαιο που επιθυμεί την μετακίνηση και το ανακάτεμα λαών και πολιτισμών για να δημιουργήσει φτηνά εργατικά χέρια για τις πολυεθνικές εταιρείες. Όποιος όμως τολμήσει να εκφράσει μια διαφορετική άποψη σχετικά με αυτό το εξοντωτικό σχέδιο εναντίον των ευρωπαϊκών λαών, τότε τον περιμένει κάποια ΜΚΟ για να τον μηνύσει στο όνομα των αφηρημένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων  όπου θα μεταχειριστεί κάποιους νόμους ελέγχου της έκφρασης και του λόγου – ουσιαστικά της σκέψης – οι οποίοι βαφτίζονται «αντιρατσιστικοί». Έχουν ξαναγίνει αυτά άραγε; Φυσικά. Στη Γερμανία πριν ο Χίτλερ κατακτήσει την Καγκελαρία. Η «Δημοκρατία της Βαϊμάρης» λοιπόν, ξαναζεί. Αλλά οι Βαϊμάρες πλέον γνωρίζουμε που οδηγούν. Όπως είπε ο Γκαίμπελς, «το κράτος που θεσπίζει απαγορευτικούς νόμους σημαίνει ότι πνέει τα λοίσθια». Οι Βαϊμάρες πέφτουν, το σκότος τους φεύγει και δίνει τη θέση του στον Ήλιο.

Εν κατακλείδι, συνοπτικά, «Δημοκρατία της Βαϊμάρης» εστί υποδούλωση στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, υπογεννητικότητα, αύξηση εγκληματικότητας, μετανάστευση, τεράστια ποσοστά ανεργίας, πείνα, αυτοκτονίες, εθνικός διασυρμός, μείωση στρατιωτικών εξοπλισμών, υπερφορολόγηση,  πολιτική διαφθορά, εκφυλισμός σε ηθικό και πολιτιστικό επίπεδο. Και δεν πρέπει κανείς να ξεχνά εκείνη τη δήλωση του Βαρουφάκη σε μια στιγμή κατά την οποία βρέθηκε σε κρίση ειλικρίνειας, και μάλιστα από βήματος Βουλής, στις 15 Ιουλίου του 2015: «Είναι η νέα Συνθήκη των Βερσαλλιών».

Την Ιστορία οφείλουμε να την μελετάμε όχι από φετιχισμό αλλά από θέληση να δούμε μέσα από το χτες το σήμερα και να αγωνιστούμε για το αύριο.

Αλέξανδρος Καρράς

Pre-1933-Nazi-Posters-17.jpg

Ακολουθούν ενδεικτικά αποσπάσματα από το ημερολόγιο του Γκαίμπελς:

21 Ιανουαρίου 1932

Ο τύπος του Βερολίνου γράφει ψέμματα τρομερά. Σε κάθε πιστολισμένον ή σκοτωμένον άνδρα από τα τάγματα εφόδου εφαρμόζει το ρητό: «Δε φταίει ο φονιάς, αλλά το θύμα.» Αυτό έχει ένα καλό. Γινόμαστε μ’ αυτό τόσο δυνατοί και γεροί, που κανένας δε διατρέχει αργότερα τον κίνδυνο να γίνει μαλακός ή να μεταχειρισθή πραότητα.

22 Ιανουαρίου 1932

Ο Τύπος του Βερολίνου είναι ανυπόφορος. Τώρα σέρνει την οικογενειακή μας ζωή στον βούρκο και μάλιστα χωρίς ίχνος αλήθειας. Αυτοί οι Εβραίοι είναι μόνο αυθάδεις και ψεύται, δεν έχουν επίσης σεβασμό και ευσέβεια για την κρυφή ιδιαίτερη ζωή μιας προσωπικότητος.

25 Ιανουαρίου 1932

Ο Ιουδαίος Βάις εξέδωσε μια νέα απαγόρευση των λόγων μου, επειδή προ του δικαστηρίου εφέρθηκα καθώς πρέπει. Το δικαίωμα του λόγου αντιλαβάνεται εδώ στη πιο ελεύθερη όλων των δημοκρατιών συγχρόνως ως λογοκρισία της συμπεριφοράς της διευθύνσεως της αστυνομίας. […] Στις αίθουσες του Σπίχερν θέλω να μιλήσω τα μεσάνυχτα προ των Ταγμάτων Εφόδου. Η αστυνομία το απαγορεύει. Αντί εμού ομιλεί ένας Αρχηγός. Το ότι δεν ομιλώ εγώ, επιδρά καλύτερα παρά αν μιλούσα ο ίδιος. Όταν μια φορά ο λαός πάρει φωτιά, δε φτάνει πια η απαγορευτική αντλία, για να σβήσει η φωτιά αυτή.

26 Ιανουαρίου 1932

Η απαγόρευση των λόγων μου ισχύει για όλο τον καιρό. Απευθύνομαι παραπονούμενος προς τον υπουργό Εσωτερικών Γκρένερ, δεν έχει όμως το θάρρος να αντεπεξέλθει κατά των μαρξιστών.

27 Ιανουαρίου 1932
Έρευνες κατ’ οίκον, προκλήσεις Τύπου, πλημμύρα συκοφαντιών, τρομοκρατία, συλλήψεις και ανακρίσεις.

30 Ιανουαρίου 1932
Θυμός και αγανάκτηση με τον Τύπο μας. Το πρωσσικό υπουργείο των Εσωτερικών επεξέτεινε τη διαταγή της απαορεύσεως των λόγων μου καθ’ ολή την Πρωσσία. Εκτός από τους κόκκινους ευχαριστημένος είναι ένας ακόμα: η φωνή μου. Η κατάσταση είναι πάλι κρίσιμη. Η εφημερίδα μας είναι καλογραμμένη. Το κόμμα έχει καλή διάθεση. Θα ήταν πάλι καιρός για απαγορεύσεις. Μόλις το σκέφτηκα, και το Volkisher Beobachter απαγορεύτηκε πάλι για μια εβδομάδα. Αυτό είναι το τελευταίο τέλος της σοφίας: όταν οι κόκκινοι δεν ξέρουν πια τι να κάνουν, τότε κραδαίνουν την απαγορευτική μάστιγα. Παίρνω δικηγόρο για να μεταγράψω τη βιβλιοθήκη μου πάνω σε άλλο όνομα. Ποιος ξέρει, ίσως έρθει άυριο ένας δικαστικός κλητήρας και την κατάσχει, επειδή εξυπηρετεί κατά την αντίληψη της Κυβερνήσεως την επανάσταση.

4 Φεβρουαρίου 1932
Η απαγόρευση των λόγων μου υφίσταται ακόμη.

Σήμερα θα εκδοθεί πάλι η απαγόρευσις των λόγων μου. Αφού δεν μπορώ να περνώ τις βραδιές μου σε συναθροίσεις, πηγαίνω τα βράδια στο θέατρο. Προ πάντων οι μελωδίες του Πουτσίνι είναι πάντα συγκινητικές και θελκτικές.

24 Φεβρουαρίου 1932

Το ζήτημα της γερμανικής υπηκοότητος (του Χίτλερ) δεν ελύθη ακόμα. Οι αστικοί πατριώται φέρουν δυσκολίας. […]Ενώ ήμουν στο Μπρέσλαου, έγιναν πολλά και διάφορα στη Βουλή. Απαγόρευσαν τον λόγο και στον Ρόζενμπεργκ.

stampa04big

2 Μαρτίου 1932

Η απαγόρευση της «Angriff» δεν αίρεται. (εφημερίδα του Γκαίμπελς)

5 Μαρτίου 1932

Απαγορεύσεις επί απαγορεύσεων. […] Σε μια αστικο-εθνική συνέλευση έγινε επίθεση κατά του Φύρερ ως «οπαδού της Ρώμης».

11 Μαρτίου 1932
Εκλογική ψευτιά! Ζητούν να μας προσάψουν την παρανομία με τη βία, να μας αποδείξουν πως είμαστε παράνομοι χωρίς να είναι αλήθεια. Όμως όλα αυτά μας γεννούν κόπους και φροντίδες. […]Θέλω να ταξιδέψω αεροπορικώς από το Τέμπελχοφ στο Αμβούργο. Το απαγορεύουν. Βασανιστήρια της αστυνομίας. Περίμενα ώρες, το βράδυ φεύγω με το τραίνο. […] Προκαλώ τον Μπρύνιγγ να συζητήσει δημόσια μαζί μου δημόσια. Το αποφεύγει όμως.Ο Γκρένερ, δηλώνει ότι δε θέλει να κατέλθει στο επίπεδό μου, Κι αυτό μια απάντηση σε δύσκολες ερωτήσεις! Ο Μπρύνιγγ δε παραδέχεται δημόσια συζήτηση. […] Τα σπίτια γνωστών οπαδών του κόμματος είναι ασφαλισμένα με άνδρες των Ταγμάτων Εφόδου και Αμύνης για τις ημέρες αυτές. Ψιθυρίζεται ότι θα συλληφθούμε.

15 Μαρτίου 1932
Στο δρόμο κάποιος ρίχνει μερικές σφαίρες εναντίον του τραίνου που φεύγει. Δε συμβαίνει όμως τίποτα.

23 Μαρτίου 1932
Η «Angriff» απαγορεύτηκε πάλι για μια βδομάδα. Οι άλλες μας εφημερίδες απαγοεύτηκαν επίσης τις τελευταίες μέρες. Μ’ αυτό έκαναν αδύνατο την έκδοση του εθνικοσοσιαλιστικού τύπου. Συγχρόνως η ανακωχή του Πάσχα και καμμιά δυνατότητα λόγου. Καταδικαστήκαμε σε σιωπή.

akg361445

31 Μαρτίου 1932
Απαγορεύσεις του τύπου επί απαγορεύσεων. Η Κυβέρνηση καθιστά αδύνατο τη μεγάλη μας προπαγάνδα δια των εφημερίδων. Η εκολογική τρομοκρατία ανθεί με τα πιο τρελά της άνθη. Και όμως προχωρούμε. Ο Γκρέντερ εκδίδει μια γενική απαγόρευση της καμπάνιας μας δια του τύπου. Αυτό είναι φανερό πλήγμα κατά του Συντάγματος. Δε μας μένει πια σχεδόν τίποτα για την εκλογή.

1 Απριλίου 1932
Είναι αδύνατο να γυρέψουμε από τα δημοκρατικά δικαστήρια να προστατεύσουν την τιμή μας.

2 Απριλίου 1932

Καθημερινά βγαίνει μια βρωμοφυλλάδα για κάποιον σημαντικό άνδρα του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος. Όλα αυτά φέρνουν την αηδία. Στο Αννόβερο κάποιος καθώς πρέπει δικαστής απαγόρευσε στο Noske να μας επιτρέπει να μοιράζουμε τις εφημερίδες μας. Αυτό είναι φοβερό χτύπημα για το σύστημα. Η αστυνομία κάνει επί τρεις ώρες στο σπίτι μου έρευνα. Είμεθα αυθάδεις και προκλητικοί. Είναι για μας αδιάφορο τι θα συμβεί.

7 Απριλίου 1932

Ο προσωπικός συκοφαντικός πόλεμος μας γεννά πολλές δυσχέρειες. Κάθε ώρα εμφανίζονται νέες ψευδολογίες και πλαστοί ισχυρισμοί. Το ένα χτύπημα ακολουθεί το άλλο με τρομερή βία που μας παίρνει την αναπνοή. Έναν τέτοιο εκλογικόν αγώνα μισό χρόνο και θα πάμε όλοι στο φρενοκομείο!

9 Απριλίου 1932
Για ολόκληρο το κίνημά μας διαδίδεται πλημμύρα από βρωμερά ψεύδη. Πληγώνεται κανείς μ’ αυτά.

14 Απριλίου 1932
Το απόγευμα στις 5 έρχεται η απαγόρευση των Ταγμάτων Εφόδου. Εξεδόθηκε για ολόκληρο το Ράιχ. Είναι η βολή του Γκρένερ. Μα ίσως να γίνει αυτό αιτία της πτώσης του. Σε μας ανακινούται ότι ο Σλάιχερ δεν παραδέχεται τη γραμμή του. Όταν φεύγω, καταλαμβάνει ακριβώς η αστυνομία το κτίριο του κόμματός μας στο Βερολίνο. Η καρδιά τρέμει. Με μια πενιά σβύνεται η εργασία πολλών ετών. Έτσι λοιπόν μας μεταχειρίζονται εμάς τους αντιπροσωπεύοντας τη νέα Γερμανία! Στην Αλτόνα. Εδώ εξετελέσθη κιόλας η απαγόρευσις των ταγμάτων εφόδου. Όμως η διάθεση του κόμματος δεν έπαθε τίποτα με αυτό. Τουναντίον. Όλοι αφρίζουν από θυμό. Απαγορεύσεις εκμηδενίζουν μόνο αδύνατα κόμματα. Δυνατά κινήματα είναι ασφαλή και βέβαια στη δύναμή τους.

12 Μαϊου 1932
Συλλαμβάνονται άνθρωποι από το τμήμα μας. Με προκλητικό τρόπο καταπατείται η ασυλία. Ακόμη και οι φύλακες του συστήματος διαμαρτύρονται. Έχω την ιδέα πως αυτό είναι η τελευταία σκηνή προ της διαλύσεως της Βουλής. Ας χαρούμε γι’ αυτό. Όσο πιο πολύ εκτίθεται ο κοινοβουλευτισμός, τόσο πιο λίγη θα είναι η φροντίδα μας να τον εκθέσουμε οι ίδιοι.

22 Ιουνίου 1932
Η μπολσεβικική τρομοκρατία παίρνει αφόρητες διαστάσεις. Η Κυβέρνηση είναι ανίσχυρη εναντίον της. Δε μας μένει λοιπόν τίποτε άλλο από το να υπερασπιστούμε μόνοι μας.

23 Ιουνίου 1932

Ο κοινοβουλευτισμός είναι μια οργανωμένη πολιτική ανεργία. […]Διαβάζω στις εφημερίδες ενώ πρόκειται να αποκοιμηθώ, ότι οι κομμουνιστές κάνουν προχώματα στο Μοαμπίτ. Πάλι άρχισαν να βροντούν τα πιστόλια και τα ρεβόλνερ. Το κόκκινο μέτωπο δίδει στον κύριο φον Γκάυλ την απάντηση που το πρέπει. Όταν τέτοιοι άνδρες κυβερνήσουν ένα έτος, τότε θα ήταν η Γερμανία έτοιμη για τη μπολσεβικική επανάσταση.

25 Ιουνίου 1932
Η χώρα της Βαυαρίας δεν εκτελεί την άρση της απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Αυτοί οι χριστιανο-καθολικοί άνθρωποι του Θεού με το ευσεβές ανέβασμα των ματιών θα είχαν πιο καλά να μας παρέδιδαν άοπλους στην κόκκινη τρομοκρατία του θανάτου. Όσο πιο πολλοί από μας εξαλειφθούν, τόσο λιγότερες δυσκολίες θα έχει το βαυαρικό λαϊκό κόμμα. […] Όταν πηγαίνω στο σπίτι μέσα από παράμερους ήσυχους δρόμους βλέπω να γλυστρούν στους τοίχους των σπιτιών στο σκοτάδι της νύχτας οι κόκκινες συμμορίες του θανάτου. Ποιος θα χάσει πάλι τη ζωή του. Είναι για να απελπίζεται κανείς. Δεν πρέπει να τα σκέφτεται κανείς.

2 Ιουλίου 1932
Με τρομερή αυθάδεια και διαβολική πανουργία πέφτουν πάνω στους συντρόφους μας οι κόκκινοι λόχοι του θανάτου. Στο Βέντιγκ έχουμε πάλι ένα νεκρό και 10 βαριά πληγωμένους. Τα νοσοκομεία αρνούνται να δεχτούν τους πληγωμένους μας. Ιδρύσαμε δικά μας νοσοκομεία, μα για να τα διατηρήσουμε κατάλληλα δεν έχουμε αρκετό χρήμα.

5 Ιουλίου 1932
Μ’ αυτή την Κυβέρνηση πρέπει να πηγαίνει κανείς όπως η γάτα στο ψητό. Κάθε σκληρή λέξη απαγορεύεται. Δεν μπορεί κανείς να ονομάζει τα πράγματα με τα αληθινά τους ονόματα.

14 Ιουλίου 1932

Μετά τον λόγο ανέβηκα πάλι σε άλλο αυτοκίνητο. […] Πάλι ο όχλος κατέχει τους δρόμους. Έχει τώρα σκοτεινιάσει και ημπορούμεν ευκολώτερα και περνούμε. Με μεγάλη προφύλαξι φεύγομεν για το Μόναχο-Γκλάντμπαχ. Η κομμούνα τοιχοκόλλησε πως δεν θα βγούμε ζωντανοί από αυτό το ταξίδι. Τόσες φορές όμως ακούσαμε αυτή την προφητεία, που δεν μας κάνει πια καμιά εντύπωσι.

15 Ιουλίου 1932
Κάτω μπροστά στο ξενοδοχείο υβρίζει ο όχλος. Η αστυνομία αρνείται να επέμβη. Δεν είναι έργον της να προφυλάσση τους αντιπολιτευομένους πολιτικούς. Έτσι είναι τώρα η κατάστασις στην Γερμανία. [..] Δεν μας μένει στο τέλος τίποτα άλλο, παρά να πάρωμε μερικούς άνδρας των ταγμάτων εφόδου και αμύνης και να διατάξωμεν να παστρευθή ο δρόμος. Φυσικά αυτό δεν γίνεται χωρίς ξυλοκόπημα. Οι άνδρες μας κατέχονται από εξαιρετικό θυμόν. Φεύγω από την γεννέτειρα μου, σαν ένας εγκληματίας. Ακολουθούμενος από βλαστήμιες, κοροϊδίες και ύβρεις, λιθοβολούμενος και φτυνόμενος.

16 Ιουλίου 1932
Η «Angriff» απαγορεύτηκε πάλι.

18 Ιουλίου 1932
Αυτή η Κυβέρνησις μας κτυπά, γιατί η Κομμούνα ρίχνει σφαίρες επάνω μας. Απαγορεύει τας διαδηλώσεις μας, γιατί ημπορούσαν να προκαλέσουν τους καταστροφείς του Κράτους και του πολιτισμού.

25 Αυγούστου 1932
Η «Angriff» απαγορεύτηκε επί 8 ημέρες για την επίθεσή της εναντίον του κυρίου φον Πάπεν.

11 Οκτωβρίου 1932
Η συνέλευση του Σπορτ-παλάστ απαγορεύτηκε.