Ο Αδόλφος Χίτλερ ομιλεί για την Πρωτομαγιά (1936)

Τα προβλήματα επιβίωσης μας είναι δυσκολότερα από τα προβλήματα άλλων εθνών. Ίσως υπάρχουν έθνη που μπορούν να αντέξουν οικονομικά την πολυτέλεια της εσωτερικής σύγκρουσης. Οπουδήποτε η φύση παρέχει στην ανθρωπότητα την αφθονία, τότε απαξιώνεται η σημασία της ενότητας, της κοινής δράσης και της θέλησης. Εμείς οι Γερμανοί, παραταύτα έχουμε ταλαιπωρηθεί πολύ από τη φύση σε αυτή τη Γη. Σπουδαίοι άνθρωποι, απείρως ικανοί άνθρωποι, εργατικοί άνθρωποι, άνθρωποι που θέλουν να ζήσουν και προσδοκούν κάποια ανταμοιβή από τη ζωή, ζούμε σε μια περιοχή, στην οποία ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά εργαζόμαστε, είμαστε περιορισμένοι στο να εισπράττουμε την ανταπόδοση που δικαιούμαστε σε όσα μας είναι απαραίτητα. Πολύ συχνά ακούμε ξένους πολιτικούς να λένε «Γιατί εσείς οι Γερμανοί χρειάζεστε περισσότερο ζωτικό χώρο;» Θα μπορούσαμε να τους απαντήσουμε με την ερώτηση τους: «Για ποιο λόγο είναι αυτό τόσο σημαντικό για εσάς;» Ακριβώς επειδή η προσπάθεια να επιζήσουμε στη χώρα μας είναι πολύ δυσκολότερη απ’ ότι οπουδήποτε αλλού, αναγκαζόμαστε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, ειδικά πάνω σε ότι έχει να κάνει με τη μοίρα μας.

de1945d9fc7f52c917a2ad5e25c63069

Δεν μπορούμε να ζήσουμε από λόγια, από κλισέ κι από θεωρίες, αλλά μόνο από τους καρπούς της εργασίας μας, τις δυνατότητες μας και τη νοημοσύνη μας. Η σημαντικότερη λέξη της εθνικοσοσιαλιστικής μας οικονομίας, δεν είναι ούτε η λέξη χρήμα, ούτε η λέξη κεφάλαιο, ούτε η λέξη θεωρία, αλλά η λέξη παραγωγή. Πιστέψτε με σύντροφοί Γερμανοί, απαιτεί πολύ περισσότερη σκέψη, συγκέντρωση και προσπάθεια, το να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε ένα τετραετές πλάνο, το οποίο θα εξασφαλίζει τα απαραίτητα για το μέλλον του λαού μας, από το να είχαμε μια μηχανή εκτύπωσης η οποία θα εκτύπωνε ασταμάτητα χρήματα.

222_001

Είναι πολύ εύκολο για κάποιον να σταθεί ενώπιον του έθνους και να πει:

«Αυξάνουμε τους μισθούς, τις αποδοχές και τις αμοιβές» και μετά την αμέσως επόμενη μέρα να αυξήσει και τις τιμές. Είναι επίσης το ίδιο εύκολο να πει: «Μειώνουμε τις ώρες απασχόλησης, με άλλα λόγια και την παραγωγικότητα και για να αντισταθμίσουμε την παραγωγικότητα, αυξάνουμε τις αμοιβές». Αυτός θα γινόταν τότε δημοφιλής, αλλά σύντομα θα κατέρρεε, γιατί αγαπητοί μου συμπατριώτες, δεν είναι τα τυπωμένα χαρτονομίσματα που μας κρατούν στη ζωή, αλλά η γενική παραγωγή όλων μας. Αυτή είναι και η σπουδαιότερη αρχή στην εθνικοσοσιαλιστική οικονομία. Η ζωή η ίδια επιβάλλει σε κάθε γενιά τον αγώνα της. Οι προκαταλήψεις και οι αδικίες που οι αιώνες έχουν δημιουργήσει, δεν μπορούν βεβαίως να εξαλειφθούν πλήρως, σε τέσσερα μόλις έτη. Αυτός ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί εν μια νυκτί! Έχουμε όμως τη βούληση να το πετύχουμε και αυτό κι αυτό είναι κάτι με το οποίο δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε ποτέ.

25. Auktion

Κι εσείς βλέπετε ότι κάνουμε μια σχολαστική εργασία. Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, έχουμε επιβάλλει την τάξη. Έχουμε εξασφαλίσει ότι δεν είναι το ανέντιμο άτομο αυτό που ανταμείβεται τελικά, αλλά τα εκατομμύρια αυτών που εργάζονται αξιοπρεπώς, στις πόλεις και στα χωριά και οι οποίοι επιτέλους απολαμβάνουν τις χαρές της ζωής τις οποίες αξίζουν. Στην Γερμανία έχουμε εξαλείψει πλήρως τον κόσμο των προκαταλήψεων. Εξετάζω πρώτα πρώτα τον ίδιο μου τον εαυτό.

Είμαι εξάλλου «παιδί του λαού», δεν προέρχομαι από κάποιο κάστρο, αλλά από μια οικογένεια της εργατικής τάξης. Δεν υπήρξα Στρατηγός, αλλά ένας απλός στρατιώτης όπως εκατομμύρια άλλοι. Είναι θαυμάσιο το γεγονός ότι στη χώρα μας, ένας άγνωστος από τα εκατομμύρια Γερμανών, των Γερμανών εργαζομένων, των Γερμανών στρατιωτών, θα μπορούσε να φτάσει στην υψηλότερη θέση ευθύνης του Ράιχ και του έθνους μας. Στο πλάι μου στέκονται άνθρωποι, απ’ όλες τις κοινωνικές τάξεις της Γερμανίας, οι οποίοι είναι σήμερα ηγέτες τις Γερμανίας. Πρώην γεωργοί είναι σήμερα υποδιοικητές, πρώην μεταλλωρύχοι είναι σήμερα περιφερειακοί διοικητές. Επιπλέον, οι έως τώρα εκπρόσωποι της αστικής τάξης, έχουν κι αυτοί τη θέση τους στην διοίκηση του κράτους μας, όπως επίσης και τα μέλη της Αριστοκρατίας μας, οι οποίοι επίσης συμμετέχουν στο κίνημα μας κι αυτοί. Ποτέ δε διακρίναμε τους ανθρώπους, με βάση την κοινωνική τους καταγωγή, αλλά μόνο με κριτήριο το πόσο μπορούν να εργαστούν για το καλό του λαού μας. Αυτό και μόνο αυτό μας ενδιαφέρει. Καθένας πρέπει να υπακούει διαταγές. Όλοι έχουμε υπακούσει διαταγές.

40f7611a1a3c9236880595c70c23b805

Ήμουν απλός στρατιώτης για έξι χρόνια και δεν αντιμίλησα ποτέ. Υπάκουγα πάντοτε τις διαταγές. Σήμερα η μοίρα με επέλεξε να είμαι εγώ αυτός που θα δίνει τις διαταγές. Και απαιτώ το ίδιο από κάθε Γερμανό. Πρέπει να είστε όλοι σε θέση να εκτελείτε διαταγές, διαφορετικά δε θα βρεθείτε ποτέ σε θέση να δίνετε εσείς διαταγές. Αυτό είναι το ουσιαστικό. Θα εκπαιδεύσουμε το λαό μας, για να το πετύχουμε και θα αγνοήσουμε πλήρως την ηλιθιότητα και την επιμονή των ατομικιστών. Ή το ένα ή το άλλο! Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ αυτή η Αρχή, η Αρχή των Γερμανών, να ασκηθεί από κάποιον τρίτο. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις εκκλησίες. Εφόσον ασχολούνται με τα θρησκευτικά τους ζητήματα, τότε το κράτος δε θα ασχολείται με αυτές. Εάν προσπαθήσουν με οποιοδήποτε μέσο, είτε με εγκυκλίους, είτε με επιστολές, είτε με οποιοδήποτε άλλο μέσο, να εισχωρήσουν στα ζητήματα του κράτους, τότε θα τους αναγκάσουμε να επιστρέψουν στα πνευματικά ποιμαντικά καθήκοντά τους. Δεν τους αρμόζει να επικρίνουν την ηθική του κράτους, από τη στιγμή που και οι ίδιοι έχουν περισσότερους από έναν λόγο, να ανησυχούν για τα δικά τους ήθη.

Η ηγεσία του έθνους των Γερμανών, θα φροντίσει για τα ήθη του Γερμανικού λαού και γι’ αυτό μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τους πάντες, εντός και εκτός Γερμανίας. Αυτή η Πρωτομαγιά, είναι η λαμπερή μέρα που γιορτάζουμε την αναζωογόνηση της ενότητας του Γερμανικού λαού, από την αποσύνθεση της που προϋπήρχε. Αυτή είναι η λαμπρή μέρα κατά την οποία ιδρύθηκε η μεγάλη κοινότητα του γένους μας, η οποία παραμερίζει κάθε εμπόδιο, ενώνει τις πόλεις με την επαρχία, τους αγρότες τους εργάτες και τους διανοούμενους και καθιερώνει ανώτατο στόχο, την προστασία του Ράιχ.

016768066_30300

Πρωτομαγιά του 1933

Τι άλλο θα μπορούσε να είναι καταλληλότερο, για να διατρανώσουμε την πιο ειλικρινή μας πίστη στο γένος μας, αυτή τη σημαντική μέρα; Δεν μας δίδεται αρκετά συχνά η δυνατότητα να ανανεώνουμε αυτή μας την δέσμευση, του να θέλουμε να είμαστε μέρος του γένους μας, για να το υπηρετούμε και να προσπαθούμε να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλο, για να καταργούμε τα εμπόδια που μας διαχώριζαν, κι έτσι επιβληθήκαμε έναντι όλων των ανόητων σκεπτικιστών, όλους εκείνους που μας χλεύαζαν με τις ανόητες κριτικές τους.

Προπάντων αυτή την ημέρα επιθυμούμε, να εκφράσουμε την ανανεωμένη πίστη μας στο Γένος μας και την βεβαιότητά μας, ότι είναι εργατικοί, κόσμιοι και σημαντικοί και ότι οι άνθρωποι αυτοί, θα συνεχίσουν να έχουν μέλλον, διότι εμείς θα είμαστε εδώ να τους το εξασφαλίζουμε.

5b4bf08abfc3e1b84890986e5ba4875e