Κωστής Παλαμάς: «Ο Αδόλφος Χίτλερ μάχεται υπέρ ενός σοφότατου ιδανικού»

«Εις τον Αδόλφον Χίτλερ επιφυλάσσεται η μοίρα των οικοδόμων κυβερνητών, ή θα παρέλθη ως μετέωρον, και ως ανθός αγρού θα εξανθήση η επιβολή του. Ότι και αν η μοίρα του επιφυλάττει μάχεται υπέρ ιδανικού, σοφώτατα διαρρυθμισμένου. Το μέλλον ίσως ανήκει εις τον σοσιαλισμόν, τον ανορθούντα και ενισχύοντα την ιδέαν της πατρίδος, χωρίς την οποίαν σωτηρία δεν υφίσταται.»

estudio-sobre-la-marcha-fascista-sobre-roma-de-1922-ramiro-maric3b1o

«…ιδού ο τολμητίας αξιοθαύμαστος φασισμός, αν τον εξετάσετε από περιωπής και ασχέτως προς τα συμφέροντα των καθέκαστα εθνών, μας υπομιμνήσκει την κατ’ εξοχήν ανάγκην ενός λαού δια να ζωογονηθεί, να επικρατήση, να προκόψη, την παλαιάν και τόσον περιφρονουμένην φιλοπατρίαν το απλούστατον, φαεινότατον πατροπαράδοτον ιδανικόν, το οποίον βαρυνθέντες να προσβλέπωμεν και να γευώμεθα ως άσπρο καλοψημένο ψωμί, μεταβάλλομεν εις αμφιβόλου ποιότητος καρύκευμα, εις αμφιβόλου Ελληνικότητος λέξιν, και το μετωνομάσαμεν εθνικισμόν. Η πατριδολατρεία των φασιστών, θρησκεία τάσεων συντηρητικών..

Η πηγή δεν θα δημοσιευθεί προς το παρόν…

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ,

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ,

ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΑΣΙΣΤΕΣ!

ΚΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ,

ΑΛΛΑ ΤΙΜΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ!

c72ee-joseantoniop-r-dandy

Ουσιαστικά ο Κωστής Παλαμάς και τα όσα αναγνωρίζει στην Ιδέα του Φασισμού ταυτίζονται απόλυτα με την σκέψη του Ηγέτη της Ισπανικής Φάλαγγας, των Ισπανών Φασιστών, του Χοσέ Αντόνιο:

«Η παγκοσμιότητα του Φασισμού βρίσκεται στην θέληση να αναζωογονήσει όλους τους λαούς, να τους κάνει να επιστρέψουν στις ρίζες. Με το φασιστικό πνεύμα οι Ιταλοί ξαναβρήκαν την Ιταλία. Με το ίδιο πνεύμα οι Ισπανοί θα ξαναβρούμε την Ισπανία. Ο Φασισμός έχει την αρετή να ανασταίνει. Το φάρμακο είναι το ίδιο για όλους, όμως ο καθένας ανασταίνεται σύμφωνα με την δική του αρχή. Χωρίς τον Φασισμό δεν υπάρχει ανάσταση. Χωρίς την φασιστική νοοτροπία δεν μπορεί να έρθει στο φως η παράδοση.»

pal2b5

«Η Μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα.

Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα.»