Η Γαλλία του Μουντιάλ και η προπαγάνδα της παγκοσμιοποίησης (άρθρο του CNN)

Γράφει ο Άλκης Θρασκιάς

Τελικά όσοι εναντιωνόμασταν στις πολυφυλετικές «εθνικές» ομάδες που βλέπαμε να αγωνίζονται στο Μουντιάλ δικαιωθήκαμε πανηγυρικά. Ακόμα και εθνικιστές προσπαθούσαν να μας πείσουν να δούμε το φαινόμενο αυτό απλά ως ποδόσφαιρο. Ως θέαμα. Τους νέγρους ποδοσφαιριστές απλά ως μισθοφόρους. Τότε γιατί δεν γίνεται Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και να καταργήσουμε τις εθνικές ομάδες; Δεν θα καταργήσουμε τις εθνικές ομάδες διότι το ποδόσφαιρο ως θέαμα που απευθύνεται στις μεγάλες μάζες δημιουργεί πρότυπα κι αποτελεί τεράστιο μέσο προπαγάνδας. Το ότι ο Mbappe είναι ικανότατος ποδοσφαιριστής δεν τον κάνει Γάλλο. Εξάλλου γιατί να στερείται έναν τόσο καλό ποδοσφαιριστή το Καμερούν; Αυτή δεν είναι εθνική ομάδα; Γιατί να μην έχει τα δικά της τέκνα στην σύνθεσή της; Δεν αποτελεί αδικία για την χώρα του Καμερούν; Κι εν πάση περιπτώσει, γιατί μόνο στις ευρωπαϊκές ομάδες να υπάρχουν αλλόφυλοι; Δεν είδαμε έναν λευκό σε αφρικανική ομάδα. Η προπαγάνδα για την αφρικανική μετανάστευση στην Ευρώπη με επιχειρηματολογία που βασίζεται στην νίκη της μικτής Γαλλίας ξεκίνησε. Ιδού ένα κατάπτυστο άρθρο που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στο CNN:

«Η νίκη της Γαλλίας επί της Κροατίας στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο με σκορ 4-2 αντιπροσωπεύει μια νίκη για την Αφρική και τους απανταχού μετανάστες.

Η επιτυχία της ομάδας είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο το αντιμεταναστευτικό συναίσθημα, ειδικά εναντίον των μεταναστών με αφρικανικές ρίζες, έχει στροβιλίσει τη γαλλική κοινωνία τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Το 2005, οι φυλετικές και κοινωνικές αναταραχές σε προαστιακές κατοικίες εκτός του Παρισιού οδήγησαν στον θάνατο δύο εφήβων που κατά την εκδίωξή τους από την αστυνομία υπέστησαν ηλεκτροπληξία σε υποσταθμό. Μόλις τον περασμένο μήνα, ξέσπασαν εκδηλώσεις στη γαλλική πόλη της Νάντης, δύο ώρες έξω από το Παρίσι, αφού ένας νέος μετανάστης της Γουινέας πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από την αστυνομία.

Συγκρούσεις σχετικά με την αστυνομική βαρβαρότητα, τη φυλετική δικαιοσύνη και τις οικονομικές ευκαιρίες με βάση τη φυλετική διάκριση διαμορφώνουν συζητήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με το ποιος αξίζει το δικαίωμα να είναι πολίτης. Οι μετανάστες με αφρικανικές ρίζες κατοικούν σε όλα τα μέρη της γαλλικής κοινωνίας, ιδιαίτερα στις περιοχές που απαιτούν σκληρή, κατά καιρούς κακή αμοιβή και επικίνδυνη εργασία. Πολλοί από αυτούς τους μετανάστες – και πολίτες – συνδέονται με τη Γαλλία και το μεγαλύτερο αποικιακό παρελθόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ομάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου που κέρδισε το πρωτάθλημα της Γαλλίας διαθέτει ίσως και περισσότερους από 15 παίκτες με αφρικανικές ρίζες, συμπεριλαμβανομένου του 19χρονου επιθετικού Kylian Mbappe, με μητέρα από την Αλγερία και πατέρα από το Καμερούν. Η παναφρικανική συγκρότηση της ομάδας παρακινεί ολόκληρο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαίων φίλων του ποδοσφαίρου που έλεγαν άσχημα ρατσιστικά συνθήματα εναντίον των μαύρων παικτών – να επανεξετάσουν το πιο δημοφιλές άθλημα στον πλανήτη και το τι σημαίνει να είσαι πολίτης.

Η ενίοτε τοξική κριτική της Γαλλίας σχετικά με τη μετανάστευση προέβλεψε τον σύγχρονο παγκόσμιο διάλογο της μετανάστευσης της Αμερικής, ο οποίος αποδιοπομπεύει τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς ως κλέφτες, βιαστές και δολοφόνους. Η απόφαση της Αγγλίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, το γνωστό «Brexit», ήρθε μετά από μια ξενοφοβική εκστρατεία που κατηγορεί τη μετανάστευση ως την αιτία θανάτου μιας φυλετικά αγνής βρετανικής ταυτότητας.

Η υπερηφάνεια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για τις μακροχρόνιες μεταναστευτικές ρίζες παρέκκλινε δραστικά κατά τις προεδρικές εκλογές του 2016. Η ολοένα και πιο υπουργική καταγγελία των μεταναστών του Donald Trump έγινε το σήμα κατατεθέν των προεδρικών εκλογών του – μια νίκη που αποτελούσε αποφασιστική οπισθοδρόμηση για εκείνους που υποστήριζαν ότι η φυλετική, εθνοτική και θρησκευτική ποικιλομορφία ενίσχυσε, αντί να βλάψει ή να διαταράξει τις δημοκρατίες.

Η φυλετική και εθνοτική ποικιλομορφία της γαλλικής ομάδας Παγκόσμιου Κυπέλλου ωστόσο προσφέρει ένα άλλο, πιο αισιόδοξο μάθημα για τη μετανάστευση, την παγκοσμιοποίηση και την ιθαγένεια. Ενώ ολόκληρη η ομάδα θα χαιρετηθεί ως ηρωική στη Γαλλία, εκείνοι της αφρικανικής καταγωγής εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις με βάση το χρώμα του δέρματός τους. Αμέτρητοι Αφρικανοί μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εγκαταλείπουν τις πολεμικές ζώνες, έχουν προοπτικές να κερδίσουν εισιτήρια στη Γαλλία για τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους.

Η θερμή αγκάλη των Αφρικανών αθλητών από το γαλλικό λαό θα πρέπει να επεκταθεί προς τους μεγάλους αριθμούς μεταναστών από όλη την αφρικανική και καραϊβική διασπορά που αναζητούν καταφύγιο.

Και μπορούμε να δούμε τη γαλλική υποστήριξη του Mbappe και των συναδέλφων του ως παραδειγματισμό. Από το παριζιάνικο προάστιο του Mbappe Bondy και πέρα, οι Γάλλοι πολίτες, νέοι και ηλικιωμένοι, έχουν κρεμάσει με υπερηφάνεια γαλλικά πανοράματα ποδοσφαίρου, φορούν φανέλες Mbappe και φωνάζουν ενθαρρυντικά λόγια για τους παίκτες της ομάδας. Εν ολίγοις, οι πρωταθλητές του Παγκόσμιου Κυπέλλου μας υπενθυμίζουν ότι σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης η φυλετική και εθνοτική ποικιλομορφία αντιπροσωπεύει μια διαρκή δύναμη σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, εκείνες που οικοδομούν πολιτιστικές και πολιτικές γέφυρες εντός και μεταξύ χωρών, εθνών και γειτονιών.

Για εκατομμύρια ποδοσφαιρικούς φιλάθλους σε όλο τον κόσμο, η Αφρική, στην πραγματικότητα, μόλις κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο! Αυτό είναι κάτι περισσότερο από μία απλώς ευσεβής σκέψη.

Η σύνθεση της γαλλικής ομάδας αντιπροσωπεύει μια ισχυρή αντίδραση κατά της κατασκευής τειχών και κέντρων κράτησης για την κράτηση και την εξολόθρευση των μεταναστευτικών πληθυσμών.

Ο παγκόσμιος διάλογος για τη μετανάστευση είναι το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της εποχής μας. Πώς θα αντιμετωπίσουμε τις γυναίκες, τους άνδρες, τα παιδιά και τις οικογένειες που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για ευκαιρίες που ευδοκιμούν στη δυτική κοινωνία; Η μακρά ιστορία της κατάκτησης της Δύσης καθιστά αυτό ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα δεδομένου ότι πολλοί μετανάστες από την Αφρική και άλλα μέρη του αναπτυσσόμενου κόσμου επιδιώκουν να επιστρέψουν σε ένα έθνος που καινοτομούσε την προγονική εκμετάλλευσή τους κατά τη διάρκεια της δουλείας και της βαναυσότητας.

Δεν μπορούμε πλέον να προσποιούμαστε ότι οι μετανάστες που εισέρχονται σε οποιοδήποτε έθνος στη γη δεν είναι συμπολίτες που αναζητούν την ευκαιρία να ευδοκιμήσουν και να γίνουν πολίτες μιας επαναδημοσιευμένης παγκόσμιας κοινότητας. Η ομάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γαλλίας καταδεικνύει σε όλους πως η μετανάστευση, στην καλύτερη περίπτωση, κατέχει το κλειδί για ένα απελευθερωμένο και πιο ανθρώπινο μέλλον για όλους μας.»

ΠΗΓΗ