Η Γαλλική Επανάσταση υπήρξε η μήτρα κάθε σύγχρονης ψευδοαξίας

 «Ελευθερία-Ισότης-Αδελφότης»

Ελευθερία του ατόμου, όχι όμως του ανθρώπου. Ελευθερία να κάνει ο καθένας ό,τι τον ικανοποιεί, γιατί είναι «δικαίωμά του». Αρκεί να αντλεί ικανοποίηση απ’ αυτό. Πρόσκαιρη, φτηνή, εύκολη ικανοποίηση. Όλα όσα σκλαβώνουν δηλαδή τον Άνθρωπο, το πνεύμα, το Ανώτερο, βάζοντας μπρος το άτομο. Να γεμίσουν τα στομάχια και να χορτάσει το υπογάστριο φτηνές απολαύσεις. Σαν τα ζώα, που άλλο λόγο ύπαρξης και σκοπό δεν έχουν, παρά τις βιολογικές τους λειτουργίες. Εάλω ο Άνθρωπος. Όλος ο αγώνας του είναι πια για την τέρψη αντί για την αρετή. Ήλθε, είδε και απήλθε, και τίποτα δεν άφησε πίσω του για να νικήσει το θάνατο. Πέθανε πολύ προτού κλείσει τα μάτια του για πάντα.

Ισότητα. Απλά ισότητα, ισοπέδωμα των πάντων. Να μην ξεχωρίσει ο ικανός ή ο χαρισματικός, για να μην αισθανθεί μειονεκτικά ο λιγότερο ικανός ή ο ανίκανος. Να μην αναδειχθεί ο άξιος, αυτός που έχει το ταλέντο ή που θα μοχθήσει περισσότερο. Μια νοοτροπία που βασίζεται αποκλειστικά και μόνο σε φθόνο και καταπατά κάθε έννοια δικαιοσύνης. Καρατόμηση της αριστείας, που από αρετή έχει μετατραπεί σε λόγο για να ντρέπεται κανείς. Πέθαναν οι ήρωες, έχασαν την αίγλη τους οι άγιοι, πετάχτηκαν στα Τάρταρα οι ηγέτες. Ο σύγχρονος κόσμος μας θέλει όλους μετριότητες, όχι προσωπικότητες. Ισότητα.

Κι όσο για την Αδελφότητα, είναι τόσο προφανέστατα ψευδής, όταν ο κόσμος όλος είναι ατομοκεντρικός. Αδελφότητα μπορεί να υπάρξει μόνο όταν ζεις για ένα σύνολο, κι αυτό προϋποθέτει θυσία κι αυταπάρνηση. Να βάλεις λίγο το άτομο στην άκρη, να θυσιάσεις ενδεχομένως κάποιες ελευθερίες του, κάποια δικαιώματα, για να ωφελήσεις το μεγάλο σώμα της οικογένειας, της ράτσας ή της ανθρωπότητας. Όταν δεν καταδέχεσαι να σταθείς για το μεγάλο σύνολο, παρά μονάχα για το άτομο, δε μπορείς να μιλάς γι’ αδελφότητα. Είσαι υποκριτής.

Ελένη Παπαδοπούλου