Δαλάι Λάμα: «Η παγκοσμιοποίηση είναι η θανάτωση των Φυλών και των Πολιτισμών»

Παρότι 80.000 στρατιώτες της κομμουνιστικής Κίνας ήλθαν αντιμέτωποι με τους 8.500 Θιβετιανούς, ο Dalai Lama είπε: «Είναι απαραίτητο να πούμε πως οι Κινέζοι είχαν πολύ μεγάλες απώλειες στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν το Θιβέτ».

Παρόλο που ο Tenzin περιγράφεται ως ένας πασιφιστής διεθνιστής απ’ τα μέσα, επειδή έχει βραβευτεί με το Νόμπελ Ειρήνης αντιστάθηκε στη γενοκτονική πολιτική της Κίνας, αποτελώντας έναν σφοδρό πολέμιο των δυνάμεων του υλισμού που οδηγούν κατά την γνώμη του την ανθρωπότητα σε μία συμπαντική καταστροφή. Ως ομιλητής το 1933 στο Σικάγο στην Διάσκεψη για τις Θρησκείες του Κόσμου, ανέφερε ότι τα όρια που χωρίζουν τους λαούς σ’ ολόκληρο τον κόσμο δεν είναι κακό να διατηρηθούν, ώστε να ορίζεται η ιδιαίτερη γενετική και πολιτιστική ταυτότητά τους’. Τόνισε ότι οι εθνικές και φυλετικές διαφοροποποιήσεις πρέπει να διατηρηθούν προκειμένου το άτομο να μην απολέσει την ταυτότητά του. Ο Tenzin ήταν ένας πολέμιος της Παγκοσμιοποιήσεως, λέγοντας σε σχέση με τους διεθνιστές:

«Αδυνατούν να δουν ότι η πολιτισμική διαφοροποίηση που τύποις ισχυρίζονται ότι σέβονται θ’ αποτελέσει παρελθόν σ’ έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Όχι, η πραγματική πολιτιστική διαφοροποίηση αποτιμάται στα διαφορετικά υλικά και πνευματικά επιτεύγματα των ανθρώπων που ζουν με μοναδικό και διαφορετικό τρόπο απ’ τους υπολοίπους στον πλανήτη. Πέραν τούτου, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, χωρίς σύνορα που ξεχωρίζουν και ταυτοποιούν τον κάθε πολιτισμό».

Tenzin Gyatso (14th Dalai Lama) From 1993 Chicago Conference on World Religions

hhdl_biopage

Η αυτοβιογραφία του τότε Dalai Lama αναφέρεται στις σχέσεις Γερμανών και Θιβετιανών. Στα 1920 ο Dalai Lama ήταν ο Thutpen Gyatso. Ήταν ένας πεφωτισμένος διανοητής που επέτυχε να παντρέψει την δυτική τεχνολογία με την ανατολική πνευματικότητα. Γνώριζε την ύπαρξη του Χίτλερ, ήδη, απ’ την εποχή προ ανόδου του εθνικοσοσιαλιστικού κινήματος στην εξουσία. Ένα απ’ τα πολλά ευρωπαϊκά βιβλία που μετέφρασε ήταν το Mein Kampf, του Αδόλφου Χίτλερ. Στην έκδοση του περιέχονται ενθουσιαστικά σχόλια κι υπογραμμίσεις στα αγαπημένα χωρία του σε κάθε σελίδα.

Για τον Χίτλερ έλεγε: «Ο inji (τιμημένος ξένος) είναι της πρόνοιας του Θεού για να επιτελέσει έναν υψηλό σκοπό σ’ αυτή τη ζωή».

29d9b8ad79b8c6aaa888835ab543e1d1

Πίστευε επίσης στην συγχρονικότητα που έπρεπε να υπάρχει σε σχέση με το σύμβολο της Σβάστικα για τους Εθνικοσοσιαλιστές και τους αρχαίους Βουδιστές μοναχούς -πολεμιστές. Επίσης πίστευε πως υπήρχαν ομοιότητες μεταξύ των δογμάτων του εθνικοσοσιαλισμού και του βουδισμού, ειδικότερα όσον αφορά ότι η υπηρεσία στον λαό αποτελεί τον υψηλότερο σκοπό ή το λεγόμενο Ντάρμα στη ζωή. Όταν ο Χίτλερ ανέλαβε την Καγκελαρία το 1933, δέχτηκε συγχαρητήρια επιστολή απ’ το Θιβέτ.