Ο Τραμπ σκληραίνει την πολιτική του κατά της λαθρομετανάστευσης και της υπηκοότητας σε παιδιά μεταναστών!

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση οριστικοποιεί το σχέδιο που θα προβλέπει την απόρριψη των αιτημάτων χορήγησης ασύλου από μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα εκτός των νομίμων εισόδων, καθώς σκληραίνει τη στάση του έναντι του καραβανιού μεταναστών που ταξιδεύει από την Κεντρική Αμερική.

«Εκείνοι που επιλέγουν να παραβιάσουν τους νόμους μας και να εισέλθουν παράνομα δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν ευτελείς ισχυρισμούς προκειμένου να κερδίσουν αυτομάτως το δικαίωμα εισόδου στη χώρα μας» υπογράμμισε ο δισεκατομμυριούχος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με το ενδεχόμενο το σχέδιό του να εφαρμοστεί μονάχα στους ανθρώπους που ταξιδεύουν σε καραβάνια ή σε οποιονδήποτε θέλει να εισέλθει στη χώρα.

Ο αμερικανικός στρατός ενδέχεται να ανοίξει πυρ εναντίον μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στις ΗΠΑ σε περίπτωση που πετάξουν πέτρες εναντίον στελεχών του.

Αυτό διεμήνυσε την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του για το ζήτημα της μετανάστευσης.

Καθώς διάφορα «καραβάνια» μεταναστών από την κεντρική Αμερική βρίσκονται το τρέχον διάστημα καθ’ οδόν προς τις ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικάνος υπενθύμισε ότι ορισμένοι από αυτούς πέταξαν πέτρες, «ύπουλα και βίαια», εναντίον ανδρών των μεξικανικών δυνάμεων επιβολής της τάξης, ενώ περνούσαν τα σύνορα Γουατεμάλας-Μεξικού.

Αν «πετάξουν πέτρες εναντίον του στρατού μας, ο στρατός μας θα ανταποδώσει», τόνισε ο Τραμπ στις δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο. Είχε ανακοινώσει την προηγουμένη ότι έως και 15.000 άνδρες του αμερικανικού στρατού θα αναπτυχθούν στα σύνορα με το Μεξικό.

«Τους είπα (σ.σ. στους στρατιώτες) να θεωρήσουν (τη ρίψη μιας πέτρας) σαν (να δέχονται επίθεση με) ένα τουφέκι. Αν (οι μετανάστες) πετάξουν πέτρες, όπως έκαναν εναντίον της μεξικανικής αστυνομίας και του μεξικανικού στρατού, λέω, θεωρήστε το σαν (επίθεση) με ένα τουφέκι», επέμεινε.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι δεν θα κάνει κανένα σχόλιο για «υποθετικές καταστάσεις».

«Οι στρατιώτες μας είναι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες, οι οποίοι διατηρούν πάντα το θεμελιώδες δικαίωμα της νόμιμης αυτοάμυνας», περιορίστηκε να πει, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αναπτύσσονται στην περιοχή για να «υποστηρίξουν» τη συνοριοφρουρά, στην οποία επαφίεται η επιβολή του νόμου.

2018-11-01t003018z_868927074_rc1be8f47610_rtrmadp_3_usa-election

Ενώ απομένουν λίγα εικοσιτετράωρα ως τις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, ο Τραμπ πολλαπλασιάζει τις ανακοινώσεις που προφανώς θεωρεί πως θα κινητοποιήσουν την εκλογική βάση των Ρεπουμπλικάνων, ειδικά για το ζήτημα της μετανάστευσης.

«Αυτή είναι μια εισβολή», δήλωσε, συνεχίζοντας το σφυροκόπημα, την Πέμπτη, αναγγέλλοντας ότι θα υπογράψει την προσεχή εβδομάδα ένα διάταγμα για το ζήτημα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Δήλωσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ δεν θα αποδέχονται πλέον αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου παρά μόνο από ανθρώπους που περνούν από επίσημα σημεία εισόδου στη χώρα.

Οι μετανάστες που συλλαμβάνονται στα σύνορα θα οδηγούνται σε καταυλισμούς αποτελούμενους από σκηνές ή άλλες εγκαταστάσεις ώσπου να απελαθούν ή να εγκριθούν οι αιτήσεις τους, πρόσθεσε.

Επιμένει ο Ντόναλντ Τραμπ

για το «Πατρογονικό Δικαίωμα στην Υπηκοότητα»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επέμεινε σήμερα ότι το Σύνταγμα δεν εγγυάται το δικαίωμα να αποκτούν αυτομάτως την αμερικανική υπηκοότητα όσοι γεννιούνται στη χώρα και δήλωσε ότι θα συνεχίσει την προσπάθειά του να τερματίσει αυτήν την πρακτική, ακολουθώντας τη σκληρή γραμμή του στο μεταναστευτικό, μία εβδομάδα πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές.

«Το αποκαλούμενο Πατρογονικό Δικαίωμα στην Υπηκοότητα, που στοιχίζει στη Χώρα μας δισεκατομμύρια δολάρια και είναι πολύ άδικο για τους πολίτες μας, θα τερματιστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Δεν καλύπτεται από τη 14η Τροπολογία λόγω της φράσης «υπόκειται ως εκ τούτου στη δικαιοδοσία». Πολλοί νομομαθείς συμφωνούν…» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η 14η Τροπολογία, που προστέθηκε στο Σύνταγμα μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, χορηγεί την υπηκοότητα σε όποιον γεννιέται σε αμερικανικό έδαφος. Ο στόχος της ήταν να παρασχεθεί συνταγματική προστασία στους πρώην σκλάβους, μετά την κατάργηση της δουλειάς. Όμως οι Ρεπουμπλικάνοι, όπως ο πρόεδρος Τραμπ, υποστηρίζουν ότι δίνει κίνητρα σε ανθρώπους να μπουν παράνομα στη χώρα για να αποκτήσουν εκεί παιδιά.

Ο δικηγόρος σύζυγός της Κελιάν Κόνγουεϊ, μιας από τις συμβούλους του Τραμπ, έγραψε την Τετάρτη ένα άρθρο γνώμης όπου υποστηρίζει ότι θα ήταν αντισυνταγματική η προσπάθεια να καταργηθεί αυτό το δικαίωμα.

«Κάποιες φορές, το κείμενο του Συντάγματος είναι ξεκάθαρο και απαγορεύει αυτά που επιδιώκουν να κάνουν οι πολιτικοί. Αυτή είναι και η περίπτωση με την πρόταση του προέδρου Τραμπ να τερματίσει το Πατρογονικό Δικαίωμα στην Υπηκοότητα μέσω διατάγματος», έγραψε ο Τζορτζ Κόνγουεϊ.

Νωρίτερα σήμερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς, σε συνέντευξη της στο Fox News, είπε ότι στο «παζλ» του μεταναστευτικού υπάρχουν «περισσότερα από ένα κομμάτια».

«Ο πρόεδρος θέλει μια συνολική μεταρρύθμιση. Έχουμε τεράστια παραθυράκια στο μεταναστευτικό σύστημα, τα οποία θα πρέπει να κλείσουμε, διαφορετικά απλώς θα συνεχίσουμε να αναβάλλουμε το ζήτημα», πρόσθεσε.

2018-10-30t190136z_658047519_rc1ef8e832b0_rtrmadp_3_pennsylvania-shooting-trump

Να μην παίρνουν υπηκοότητα τα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την επιθυμία να θέσει τέρμα με διάταγμα στο δίκαιο του εδάφους, βάσει του οποίου τα παιδιά των παράτυπων μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα λαμβάνουν αυτομάτως την αμερικανική υπηκοότητα.

Η πρόταση αυτή, την οποία διατύπωσε την τελευταία εβδομάδα πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου στο επίκεντρο των οποίων ο Τραμπ προσπαθεί να θέσει το μεταναστευτικό ζήτημα, ενδέχεται πάντως να αντιμετωπίσει σοβαρά εμπόδια.

Σε συνέντευξή του στο Axios, ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να υπογράψει προεδρικό διάταγμα με το οποίο να καταργεί αυτό το δικαίωμα για τα παιδιά των παράτυπων μεταναστών.

«Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου αν έρθει κάποιος και αποκτήσει μωρό, αυτό το μωρό είναι πολίτης των ΗΠΑ (…) με όλα τα πλεονεκτήματα», δήλωσε στην τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Είναι γελοίο, είναι γελοίο, πρέπει να σταματήσει», υπογράμμισε.

Εκτός από τις επικρίσεις που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει, το ενδεχόμενο ο πρόεδρος να μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση μέσω ενός διατάγματος αυτήν την αρχή που περιλαμβάνεται στην 14η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος αμφισβητείται από πολλούς νομικούς.

«Μου έλεγαν πάντα ότι χρειαζόμαστε μια συνταγματική αναθεώρηση. Ξέρετε κάτι; Δεν ισχύει», επεσήμανε ο Τραμπ. «Γίνεται με ένα διάταγμα», εξήγησε χαρακτηριστικά.

Πηγή

ρφρεφερ