Μαρίκα Κοτοπούλη: «Το ελληνικό θέατρο χρωστάει στον Μεταξά την αναγέννησή του»

Άρθρο της μεγάλης Ελληνίδας ηθοποιού, Μαρίκας Κοτοπούλη, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος 340 (1941) της «Νέας Εστίας». Το τεύχος αποτελούσε αφιέρωμα στον Εθνικό Κυβερνήτη ο οποίος είχε πεθάνει λίγες μέρες πριν. Η Μαρίκα Κοτοπούλη υπήρξε για πολλά χρόνια ερωμένη του μεγάλου Έλληνα εθνικοσοσιαλιστή Ίωνα Δραγούμη. Το κείμενο επιμελήθηκε για το Εθνικόν Κράτος ο Άλκης Θρασκιάς.

ekswfyllon_nea2bestia2

Το μεγάλο πνεύμα του Ιωάννου Μεταξά δεν άφησε καμμιά πτυχή Ελληνικής ζωής, χωρίς να ρίξει απάνω της το στοργικό και δημιουργικό φως του. Το Ελληνικό Θέατρο, όντας κι αυτό μια εκδήλωση της νεοελληνικής ζωής, χρωστάει στον Ιωάννη Μεταξά τη σύγχρονη προοδευτική δράση του, χρωστάει σ’ αυτόν την αναγέννησή του.

Τα τεσσεράμισυ χρόνια της εθνικής δράσης του Ιωάννη Μεταξά, πιστεύω πως είναι χρόνια συναγερμού, αφύπνισης και προόδου για το Ελληνικό Θέατρο. Η βαθειά πίστη του στον εκπολιτιστικό ρόλο του Θεάτρου και η αλάθευτη διαίσθησή του τον οδήγησαν να βρει άμεσες λύσεις για όλα τα προβλήματα του Νεοελληνικού Θεάτρου, λύσεις τέτοιες, που έβαλαν γερά και ακλόνητα θεμέλια στην επαγγελματική, καλλιτεχνική και εκπολιτιστική πρόοδό του

Είναι νωπή και ζωντανή ακόμα η δράση του Ιωάννη Μεταξά για το καλό του Θεάτρου μας, ώστε να μη χρειάζεται να την ιστορήσω εγώ. Τα γεγονότα που δημιουργούν το σύγχρονο ζωντανό παλμό του Ελληνικού Θεάτρου, δημιουργήματα όλα της σοφής φροντίδας Εκείνου, μιλούν αρκετά έκδηλα και ικανοποιούν την περιέργεια όλων μας.

Γι’ αυτό, το Ελληνικό Θέατρο θα διατηρήσει βαθειά στη μνήμη του τον Ιωάννη Μεταξά σαν ευεργέτη και φωτεινό οδηγό του. Το Ελληνικό Θέατρο, γράφοντας με χρυσά γράμματα τ’ όνομά του στις σελίδες της ιστορίας του, δεν έχει άλλο χρέος παρά να σταθεί και μελλοντικά αντάξιο της στοργής και της καθοδήγησης Εκείνου.

ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ

 

ce9cceb1cf81ceafcebaceb1-ce9acebfcf84cebfcf80cebfcf8dcebbceb7

Screenshot_12.png

Screenshot_16.png