Ρένος Αποστολίδης: ΠΟΛΕΜΑ ΡΕ, ΜΗ ΜΟΥ ΠΑΡΑΙΤΕΙΣΑΙ!

«Το χρέος μας είναι σαφές. Ας το εκπληρώσωμεν, σαν άνδρες, και ας αδιαφορήσωμεν εάν θα είμεθα οι νικηταί ή οι ηττημένοι αν θα μας δικαιώσουν ή όχι τα πράγματα. Όχι τα πράγματα, αλλά και η Ιστορία η ίδια δεν αφαιρεί ποτέ τίποτε από την αυτοδικαίωσιν μιας ζωντανής και υψωμένης συνειδήσεως.»

«Να μου συγχωρήσουν οι αναγνώστες μου, οι συνομιλητές μου, την τρελλή πεποίθηση πως δεν υπάρχει στον Κόσμο δύναμη ικανή να σταματά την Αλήθεια, την καθαρότητα, την αγαθή και άφοβη καρδιά. […] Και δεν κατορθώνεται να σωπάση πράγματι ένας άνθρωπος – δεν κατορθώθηκε ποτέ στον Κόσμο να σωπάση ένας άνθρωπος αν δεν φονευθή! Ένας άνθρωπος λέω. Όχι ένας πίθηκος, ένας λαγός, όχι ένας χαμαιλέων, όχι ένας βάτραχος! Ένας άνθρωπος, που έχει αλήθεια να πη, δε βρέθηκε ακόμα τρόπος στον Κόσμο να σωπάση!»

Ρένος Αποστολίδης, Κατηγορώ

«Εγώ που λέω αυτά καταλαβαίνεις πόσους εχθρούς θα έχω! Και τι μου κάνανε ρε; Νομίζεις ότι έχω εκατομμύρια; Τι μου κάνανε; Ξέρουν ένα πράγμα όμως: αυτός δε κάνει πίσω!… Αφού είσαι φτωχός δεν έχεις άλλη δύναμη από τον εαυτό σου και την αξία σου, κοίταξε να γίνεις άξιος, αν είσαι νέος και κοίταξε να μη το βάζεις κάτω. ΠΟΛΕΜΑ ΡΕ! Εγώ δε λέω ότι θα βγεις πέρα πάντα. Μπορεί και να σε φάνε! Αλλά εσύ ΠΟΛΕΜΑ! ΜΗ ΜΟΥ ΠΑΡΑΙΤΕΙΣΑΙ! Πολέμα μόνος σου και κατάφερε ότι μπορείς. Εκεί είναι το κλειδί: να κάνει ο καθένας τέλεια εκείνο που είναι, σ’ όποιο επάγγελμα, σ’ όποια δουλειά είτε μαραγκός, είτε δάσκαλος…»