Δημήτρης Λιαντίνης: «Ο γνήσιος χριστιανός και πάσχων πρέπει να φαίνεται σαν αιρετικός»

«Κανένας από μας δεν είναι χριστιανός, όπως διδάσκουν τα Ευαγγέλια. Αν ερχότανε δηλαδή σήμερα ο Χριστός και κατέβαινε εδώ σε μας, θα έλεγε: «Εγώ δεν είμαι χριστιανός», όπως είπε ο Φρόυντ: «Εγώ δεν είμαι φροϋδικός», όπως είπε ο Μαρξ: «Εγώ δεν είμαι μαρξιστής».

Τι θέλω να πω: όλη η ουσία της χριστιανικής διδασκαλίας είναι σε αυτήν την απόφαση για θυσία σε σχέση με τον εαυτό μας.

Αν είσαι δικός μου, λέει ο Ιησούς Χριστός, θα σηκώσεις τον σταυρό σου στην πλάτη σου και θα με ακολουθήσεις. Όταν το λέει αυτό, το εννοεί. Εμείς ήρθαμε και το διαστρέψαμε, γιατί είναι δύσκολο, αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο είναι αυτό, και φέρνει τον χριστιανισμό κατευθείαν στην αρχαία τραγωδία, στα πιο ουσιώδη δηλαδή. Εμείς αντιστρέψαμε αυτό το νόημα, γιατί δεν αντέχουμε αυτόν τον δρόμο να ανεβούμε Γολγοθά και είπαμε: αυτός σταυρώθηκε για μας!

Αμ δε σταυρώθηκε αυτός για μας. Αυτός σταυρώθηκε για τον εαυτό του.

Και ελύτρωσε το ανθρώπινο…, αυτό το λένε οι παπάδες για να διαιωνίζουν πια την εξουσία τους, γιατί εκείνοι που σταυρώσαν τον Χριστό, όπως ξέρετε, είναι ποιοι; Οι παπάδες, το ιερατείο της εποχής, οι ίδιοι οι παπάδες, που σήμερα τον έχουνε φλάμπουρο και δεν έχουν καμία σχέση με τον Χριστό (κοιτάξτε τι γίνεται εκεί πάνω στη Λάρισα, για να φέρουμε ένα τυπικό παράδειγμα).

Αλλά αυτό το πράγμα έχει καθολική ισχύ. Να δείτε τι κάνει το Βατικανό. Τον χριστιανισμό, σαν διδασκαλία γνήσια την διαστρέψαμε και την προσαρμόσαμε στην ανημπόρια μας. Γι’ αυτό ακριβώς από δω μπορούμε να κατανοήσουμε πόσο αληθινό είναι αυτό, όταν σκεφτούμε τον όρο

Εκείνος που είναι γνήσιος χριστιανός από εμάς, πρέπει να ντρέπεται να ανήκει στην κοινότητα την χριστιανική. Εάν είναι γνήσιος χριστιανός και πάσχων και κατανοεί τον λόγο του Ιησού Χριστού και είναι μαθητής και τον ακολουθεί, πρέπει να φαίνεται σαν αιρετικός. Να είναι έξω δηλαδή από αυτό το σύστημα.»