Ο Τάφος του «Μυκηναίου» Άρχοντα Πολεμιστή στην Αιτωλοακαρνανία

Τάφος «Μυκηναίου» Πολεμιστή στον Κουβαρά Αιτωλοακαρνανίας
Η συγκλονιστική αποκάλυψη του ξίφους του ήρωα της μυκηναϊκής εποχής, 3.500 χρόνια μετά!

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η ανακάλυψη ενός εξαιρετικά πλούσιου κιβωτιόσχημου τάφου στον Κουβαρά Αιτωλοακαρνανίας καταδεικνύει τις «διεθνείς» σχέσεις της Ακαρνανίας κατά την Υπομυκηναϊκή/Πρώιμη Πρωτογεωμετρική περίοδο. Ο οπλισμός του νεκρού, και ειδικά ένα ξίφος Naue II «τύπου Allerona» με χρυσή συρμάτινη διακόσμηση στη λαβή, και (ακόμη) ένα μυκηναϊκού τύπου ξίφος με ελεφαντοστέινη επένδυση λαβής, ζεύγος χάλκινων κνημίδων, ένα διμεταλλικό μαχαίρι με επένδυση της λαβής από ελεφαντοστό, καθώς επίσης μια χρυσή κύλικα και ένας χάλκινος τριποδικός λέβητας, μαρτυρούν την υψηλή κοινωνική του θέση.

61

Κρυμμένο στα σπλάχνα της ελληνικής γης για τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια. Η συγκλονιστική στιγμή που αποκαλύπτεται στα μάτια των αρχαιολόγων. Πρόκειται για το ξίφος που κατασκευάστηκε το 1500 προ Χριστού και ανήκε σε μαχητή της μυκηναϊκής εποχής. Βρέθηκε στον Κουβαρά στην Αιτωλοακαρνανία.Βόρεια της λίμνης Οζερού, στο ύψωμα «Ραχούλι», σε εύφορης και στρατηγικής σημασίας θέση πάνω σε πέρασμα που οδηγεί από την ενδοχώρα της Ακαρνανίας στον Αμβρακικό κόλπο έγινε η ανακάλυψη ενός εξαιρετικά πλούσιου κιβωτιόσχημου τάφου.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων (EDXRF και ανάλυση ισοτόπων του μολύβδου) δείχνουν ότι το ξίφος «τύπου Allerona» και το διμεταλλικό μαχαίρι πιθανότατα εισήχθησαν στην Ακαρνανία, ενώ τα υπόλοιπα χάλκινα αντικείμενα κατασκευάστηκαν με κυπριακό χαλκό. Τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν ότι η εισαγωγή χαλκού από την Κύπρο συνεχίζεται και κατά τον 11ο αι., ενώ επιβεβαιώνουν και τις σχέσεις των κατοίκων της ΒΔ Ελλάδας με τη νότια Ιταλία της Τελικής Εποχής του Χαλκού.

Περί τα 5 χλμ. βόρεια της αρχαίας Ακαρνανικής πρωτεύουσας Στράτου, σε μια εύφορη και στρατηγικής σημασίας περιοχή, πάνω σε χερσαίο πέρασμα που οδηγεί από την ενδοχώρα της Ακαρνανίας στον Αμβρακικό κόλπο και την Ήπειρο, εντοπίστηκε το έτος 2006 ο τάφος του «Μυκηναίου» πολεμιστή σε σωστική ανασκαφή της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων1 (Εικ. 1). Ο τάφος δεν συνιστά μεμονωμένο εύρημα, καθώς περί τα 150 μ. βορειότερα είχαν εντοπιστεί μερικοί ακόμη τάφοι της Υπομυκηναϊκής φάσης, μπορούμε λοιπόν να υποθέσουμε την ύπαρξη κάποιου οικισμού ή εγκατάστασης για τη δημιουργία του οποίου, εξάλλου, προσφέρεται η θέση.

screenshot_3

ΠΗΓΗ