Γιατί να κάνεις νηστεία; | Το πραγματικό νόημα της νηστείας | Agathi Christiana

Άλλο ένα βίντεο της Αγαθής-Χριστιάνας Σαλβάνου που εντυπωσιάζει με τις γνώσεις της και το βάθος σκέψης σε τόσο νεαρή ηλικία. Περισσότερο απ’ όλα όμως μας εντυπωσιάζει ότι καταπιάνεται με θέματα που η νεολαία αρνείται, περιφρονεί και χλευάζει. Φαίνεται ότι μέσα στο χάος της Νέας Εποχής γεννιούνται φωνές και αφυπνίζονται ψυχές που επιστρέφουν στις ρίζες και στην παράδοση. Κι αυτή είναι η πρώτη μεγάλη αντίσταση. Η δεύτερη στη σειρά είναι το θάρρος της γνώμης που εκφράζεται δημόσια. Στο τελευταίο  της βίντεο μας μιλάει για ένα επίκαιρο θέμα: η νηστεία της Σαρακοστής! Φαίνεται μέσα από τα όσα μας λέει πως έχει διαβάσει τον Μέγα Βασίλειο. Αν όχι, τότε έχει άριστη αντίληψη για αυτό που κάνει και υποστηρίζει.

Αλέξανδρος Καρράς

«Πολλοί θεωρούν περιττή τη νηστεία είτε επειδή δυσκολεύονται να την πραγματοποιήσουν, είτε επειδή δεν θέλουν, είτε επειδή δεν καταλαβαίνουν το λόγο ύπαρξής της! Εγώ ανέβασα αυτό το βίντεο για να παρουσιάσω το προσωπικό νόημα που αποδίδω στη νηστεία και τους λόγους για τους οποίους επιλέγω να κάνω.»

Αγαθή-Χριστιάνα Σαλβάνου

27973560_1492068807558962_5928634776432187514_n

«Ποιος ζημιώθηκε ποτέ από τη νηστεία; Υπολόγισε την οικονομική κατάσταση του σπιτιού σου σε μια μέρα νηστείας. Υπολόγισέ την και σε μια συνηθισμένη μέρα. Θα διαπιστώσεις έτσι εύκολα, πόσο μεγάλο κέρδος έχεις με τη νηστεία.

Τίποτα δεν υπάρχει, που να μην περιφρονηθεί με τη συνεχή απόλαυσή του. Ενώ, αντίθετα, συχνά επιθυμούμε εκείνα τα φαγητά, που σπάνια γευόμαστε. Γι’ αυτό και ο Δημιουργός μας επινόησε την ποικιλία στη ζωή μας, ώστε να νιώθουμε την απόλαυση όλων των αγαθών Του. Παρατήρησε τί συμβαίνει στη φύση: Ο ήλιος δεν είναι λαμπρότερος μετά τη νύχτα; Ο ύπνος δεν είναι γλυκύτερος μετά την αγρυπνία; Η υγεία δεν είναι περισσότερο επιθυμητή μετά τη δοκιμασία της αρρώστιας; Έτσι και το τραπέζι γίνεται περισσότερο ευχάριστο μετά τη νηστεία. Αυτό μάλιστα ισχύει για όλους. Και για τους πλουσίους, που έχουν άφθονα φαγητά, και για τους φτωχούς, που διαθέτουν λιγότερη τροφή. 

Σε μιαν αμφίρροπη πολεμική συμπλοκή, η παρουσία κάποιου συμμάχου στο πλευρό του ενός εμπολέμου προκαλεί την ήττα του άλλου. Λοιπόν, το πνεύμα και η σάρκα βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Με ποιο θα συμμαχήσεις; Αν συμμαχήσεις με τη σάρκα, θα εξασθενήσεις το πνεύμα. Ενώ αν συμμαχήσεις με το πνεύμα, θα υποδουλώσεις τη σάρκα. Αφού θέλεις να ισχυροποιήσεις το πνεύμα σου, δάμασε τη σάρκα με τη νηστεία.»

Μέγας Βασίλειος