Η Άλωση της Πόλης – 1453 | ΕΑΛΩ Η ΠΟΛΙΣ | Agathi Christiana

Screenshot_12

Ένα ακόμα βίντεο από την Αγαθή-Χριστιάνα Σαλβάνου που αναφέρεται στην ιστορία και στην παράδοση του Έθνους μας.  Αυτή τη φορά μας διηγείται τη μαύρη επέτειο της Άλωσης της Αυτοκρατορίας μας εκείνη τη μαύρη Τρίτη του 1453. Μελέτησε τα ιστορικά γεγονότα και τα παρουσίασε με άνεση σε ένα μικρό βίντεο ώστε να μοιραστεί τις γνώσεις της και με άλλους. Διότι η γνώση και οι μνήμες του Έθνους μας πρέπει να μοιράζονται με χαμόγελο από ευχάριστες παρουσίες και, κυρίως, από τα νιάτα. Φτάνει πια η γερουσία και το οργισμένο ύφος. Ας δώσουμε χώρο στη νεολαία, στο υγιές κομμάτι της νεολαίας του Έθνους μας.

Πόσο σημαντικά τα λόγια της που αρνούνται να τα καταλάβουν πολλοί σήμερα, αλλά αυτό δεν μας πτοεί καθόλου εμάς καθώς επιμένουμε στην ίδια γραμμή, χωρίς να συμβιβαζόμαστε με την ανοησία χάριν «δημοφιλίας»: «Ο Χριστιανισμός και η Ελλάδα, η Ορθοδοξία και η Ελλάδα είναι ένα. Και δε χωρίζονται». Εάλω η Πόλις μεν αλλά η Ορθοδοξία είναι η βυζαντινή μας κληρονομιά δε. Και όχι μόνο. «Το Βυζάντιο είναι ο πατέρας μας», καθώς είπε ο Φώτης Κόντογλου. Ας δούμε λοιπόν εμείς τα παιδιά του τι θα κάνουμε από δω και πέρα διατηρώντας στη μνήμη μας και τον παππού μας, την αρχαία Ελλάδα. Εξάλλου ο Ίων Δραγούμης είδε νωρίτερα από όλους μας πως πρέπει να σκεφτόμαστε για το μέλλον του Ελληνισμού. Κι εμείς τον ακολουθούμε πιστά:

«Πρέπει να νοιώθω την Πόλη, όπως πρέπει να νοιώθω την αρχαία Ελλάδα. Δε σημαίνει πως πρέπει να γίνουμε αρχαίοι Έλληνες, ούτε Βυζαντινοί. Σημαίνει πως πρέπει να ξέρω την περασμένη μου ζωή, να μη λησμονώ τα παλιά καλούπια που μπόρεσε να εύρει ο Ελληνισμός για να γίνει κράτος ανάμεσα στα κράτη, και ξανοίγοντας όσο μπορώ την τωρινή ζωή μου, να ξεκαθαρίζω το δρόμο, να εύρω το νέο τόπο που θα διαλέξει ο Ελληνισμός για να γίνει κράτος δυνατό.»

Ο αρχαίος Έλληνισμός και ο Βυζαντινισμός είναι η ταυτότητά μας, η κληρονομιά μας. Όχι ο φραγκισμός.

Αλέξανδρος Καρράς

ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ.jpg

Στις 29 Μαϊου του 1453 , έγινε η άλωση της Κωνσταντινούπολης. Αυτό ήταν η αρχή του «τέλους» για το Βυζάντιο και τους Έλληνες οι οποίοι έπρεπε να δηλώσουν υποταγή στους Οθωμανούς και να ονειρεύονται την παλιά τους ελευθερία. Οι περισσότεροι σφαγιάστηκαν, οι γυναίκες βιάστηκαν, άλλοι έγιναν μουσουλμάνοι για να ζήσουν και άλλοι μαρτύρησαν για τον Χριστό. Οι εναπομείναντες έμελλε να θέσουν τα θεμέλια της σημερινής Ελλάδας, με τα θετικά και τα αρνητικά της.

Οι πηγές που χρησιμοποίησα για το βίντεο είναι οι εξής:
– Γεώργιος Φραντζής και Νικολό Μπάρμπαρο: «Το χρονικό της πολιορκίας και της άλωσης της Κωνσταντινούπολης».
– «Ο λόγος του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα» στο hellenicparliament.gr
– Ιστορία του Ελληνικού Έθνους , τόμος Θ’ , σελ.207-213
– Διονύσιος Ζακυθηνός: «Η μεγάλη καμπή. Μέρος πρώτον: Η Άλωσις της Κωνσταντινουπόλεως και το τέλος του μέσου αιώνος «

Αγαθή-Χριστιάνα Σαλβάνου

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΣ.jpg