Μια υποκλαπείσα συνομιλία του Άξονος πριν το ξέσπασμα του Β’ ΠΠ

Αποτέλεσμα εικόνας για galeazzo ciano

Σε μια συνομιλία [Ιούνιος1939] που υπέκλεψαν οι Βρετανοί, ο Μουσολίνι είπε στον Χίτλερ ότι θα προτιμούσε να αναβάλει τον πόλεμο που προβλεπόταν από τη μεταξύ τους συμμαχία, [αλλά] αν ο Φύρερ νομίζει ότι σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή, τότε η Ιταλία είναι 100% έτοιμη, προσθέτοντας ότι θα υποστηρίξει αυτή την επιχείρηση με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του.

Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο υπολογίσιμο από αυτό το σημαντικό μήνυμα, ώστε να ενθαρρύνει τον Χίτλερ να προκαλέσει έναν παγκόσμιο πόλεμο. Εν τούτοις, ο Μουσολίνι μάλλον δεν ήθελε να δώσει ακριβώς αυτή την εντύπωση, κι όταν αντιλήφθηκε το λάθος του μερικές μέρες μετά, κατάλαβε ότι δεν πρόκειται να επιτύχει μια εύκολη νίκη γοήτρου.

Η γερμανική επίθεση στην Πολωνία επίκειτο, κι αυτό θα μπορούσε να στρέψει τη Γαλλία και τη Βρετανία εναντίον του Άξονα, με την Ιταλία να είναι ανεπαρκώς εξοπλισμένη. Ο Ιταλός δικτάτορας έστειλε εσπευσμένα τον Τσιάνο στη Γερμανία, για να εξηγήσει ότι ένας τέτοιος πόλεμος θα ήταν μια τρέλα. Θα ήταν καλύτερο να περιμένουν τουλάχιστον 4 χρόνια, αν όχι 7 ή 8.

Ήταν σίγουρος ότι, όντας ο παλιότερος και πιο έμπειρος από τους δύο δικτάτορες, θα έβγαινε νικητής την κατάλληλη στιγμή, και γι’ αυτό εκπόνησε εκ των προτέρων ένα ανακοινωθέν προς δημοσίευση, δηλώνοντας ότι ο σύμμαχός του συμφώνησε μαζί του. Όμως έκανε μεγάλο λάθος.

Οι ναζί δε θα του επέτρεπαν να τους σταματήσει. Ο Τσιάνο προσπάθησε αρχικά να εξηγήσει στους Γερμανούς ότι το οπλοστάσιο της Ιταλίας ήταν περιορισμένο, αλλά στη συνέχεια παραιτήθηκε, γοητευμένος από την αυτοπεποίθηση του Χίτλερ και του Ρίμπεντροπ. Τον διαβεβαίωσαν ότι οι Βρετανοί κι οι Ρώσοι δε θα εμπλέκονταν κι ο Άξονας θα μπορούσε να διαλύσει τα ψευδο-ουδέτερα κράτη το ένα μετά το άλλο. Η Ιταλία θα έπαιρνε την Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία ως μέρος της συμφωνίας, χωρίς την ιταλική συνδρομή στις κύριες μάχες. Ενώπιον αυτών των θαυμάσιων νέων, οι αμφιβολίες του Τσιάνο εξανεμίστηκαν. Ο Ιταλός ΥΠΕΞ δέχτηκε τα επιχειρήματα των Γερμανών, αλλά απέτυχε να εγείρει ζήτημα παραβίασης των όρων της συμμαχίας τους, διότι ο Χίτλερ είχε αρνηθεί να συμβουλευθεί ή να ενημερώσει τη Ρώμη. Αυτή η παράληψη του Τσιάνο αποδείχθηκε καταστροφική. Ο Μουσολίνι έσκισε το ανακοινωθέν που είχε ετοιμάσει κι οι Γερμανοί – χωρίς να προειδοποιήσουν τον Τσιάνο – εξέδωσαν ένα εντελώς διαφορετικό, λέγοντας ότι οι Ιταλοί ήταν απολύτως σύμφωνοι με τη γερμανική πολιτική. Ο Τσιάνο δε μπορούσε να διαχωρίσει τη θέση του από αυτή τη διακήρυξη δημοσίως – αν και ανύπαρκτη και σχεδόν προσβλητικά απίστευτη, ήταν αρκετά κοντά στην αλήθεια.

Denis Mack Smith, Mussolini, 1981, σ. 234

Το είδαμε εδώ

Αποτέλεσμα εικόνας για Denis Mack Smith, Mussolini

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s