Ιερώνυμος: Να ανοίξουν οι εκκλησίες! Επιστολή στην Κυβέρνηση

Το Πάσχα πέρασε, η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας, και σιγά-σιγά αναμένεται κι η επιστροφή στην κανονικότητα από τις αρχές Μαΐου.. Το άνοιγμα των εκκλησιών δεν μπορεί να μείνει απ’ έξω. Η Μεγάλη Εβδομάδα αποτελεί μια γιορτή όπου συρρέουν πλήθη στις εκκλησίες όπως δε γίνεται τις άλλες μέρες του χρόνου. Πλέον όμως η επιστροφή στην κανονικότητα δε μπορεί να αφήσει απ’ έξω και σε αναμονή το άνοιγμα των εκκλησιών, καθώς τώρα είναι δυνατό να τηρηθούν μέτρα και αποστάσεις. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αντέδρασε στη σωστή στιγμή κι έστειλε επιστολή στην κυβέρνηση απαιτώντας το άνοιγμα των εκκλησιών. Ο Μάιος είναι κοντά κι επιβάλλεται οι εκκλησίες να ανοίξουν από την αρχή της άρσης των περιοριστικών μέτρων. Υποστηρίξαμε τα μέτρα ακόμα και για το κλείσιμο των εκκλησιών τις ημέρες αυτές κι υποστηρίξαμε και την Εκκλησία που συνεργάστηκε στα μέτρα. Την υποστηρίζουμε και πάλι, τώρα που πλέον επιβάλλεται να επιστρέψουμε όλοι στην κανονικότητα χωρίς εξαιρέσεις κι αναμονές! Η εκτίμησή μας είναι πως η κυβέρνηση θα συνεργαστεί αυτή τη φορά με την Εκκλησία και θα εισακουστεί το αίτημά της. Εξάλλου επικοινωνιακά δε συμφέρει την Κυβέρνηση να κρατήσει κι άλλο κλειστούς τους ναούς. 

Συγχαρητήρια στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για όλη την στάση του, τότε και τώρα.

ygeiamou | Το αξιόπιστο site για την Υγεία, τη Διατροφή και την Ευεξία

Ακολουθούν ειδήσεις σχετικά με το θέμα από διάφορες ιστοσελίδες.

Η επιστολή Ιερώνυμου σε Μητσοτάκη για το άνοιγμα των εκκλησιών

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Πρακτορείου ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ο Αρχιεπίσκοπος συνέταξε την επιστολή αυτή στη Ζάλτσα Βοιωτίας, ενώ τηλεφώνησε προς τα μέλη της ΔΙΣ όπου και τους διάβασε το περιεχόμενό της. Σε αυτή ζητούν, ενόψει της συνεδρίασης της ΔΙΣ που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, να ανοίξουν οι εκκλησίες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή η Εκκλησία φαίνεται να μην είναι άλλο δεκτική σε υποχωρήσεις.

Φαίνεται πως τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, υπήρξαν ζυμώσεις μεταξύ ιεραρχών προκειμένου να υπάρξει μια παρέμβαση προς την πολιτεία για το άνοιγμα των εκκλησιών, καθώς οι περισσότεροι ιεράρχες είχαν δεχθεί αντιδράσεις από πιστούς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για το θέμα και ο Αρχιεπίσκοπος στο γεγονός ότι κάποιοι από τους ιεράρχες είχαν ήδη αρχίσει να διαμαρτύρονται δημόσια, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει ανωμαλία στο εσωτερικό της Εκκλησίας.

Ένας ακόμη λόγος που ο Αρχιεπίσκοπος προέβη σε αυτή την ενέργεια είναι για να προλάβει μια τυχόν παράταση μέτρων, καθώς όπως είχε τονιστεί στην ανακοίνωση της ΔΙΣ της 1ης Απριλίου, η Αναστάσιμη Παννυχίδα θα τελεστεί πανηγυρικά στους ναούς στην απόδοση της εορτής του Πάσχα, τη νύχτα της 26ης προς 27η Μαΐου.

Πηγή

Σύμφωνα με την Καθημερινή αναφέρονται και τα ακόλουθα:

– Εξιστορεί όσα μέτρα έλαβε η Εκκλησία κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, τηρώντας τις οδηγίες της κυβέρνησης στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού,

– Αναφέρει τις επιθέσεις που δέχθηκε η Εκκλησία ακόμη και από «σκληροπυρηνικούς» πιστούς που ήθελαν να αντιδράσει στα κυβερνητικά μέτρα περί Θείων Λειτουργιών χωρίς πιστούς.

– Ζητά να συμπεριληφθούν και οι ναοί στις προβλέψεις για σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων. Συγκεκριμένα, ο κ. Ιερώνυμος ζητά την λειτουργία των ναών με την τήρηση της απόστασης των δύο μέτρω, του ενός τόμου ανά 15 τ.μ., την χρήση αντισηπτικών και μασκών και την απαγόρευση προσέλευσης των πιστών που ανήκουν σε ευπαθείς υγειονομικά ομάδες.

Σύσσωμη η Εκκλησία στη χώρα φέρεται να έχει ενοχληθεί διότι στο σχεδιασμό περί σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων δεν περιλαμβάνονται οι ναοί. Η ΚΥΑ για τα περιοριστικά μέτρα σε όλους τους χώρους λατρείας ανεξαρτήτως θρησκείας και δόγματος, ισχύει έως τις 4 Μαϊου, ενώ ο όποιος κυβερνητικός σχεδιασμός εμφανίζεται να μιλά για «επανεκκίνηση» των ναών την 1η Ιουνίου. «Η Εκκλησία τήρησε ευλαβικά τα κυβερνητικά μέτρα παρά τις πιέσεις των πιστών. Αντ’ αυτού, δεν έλαβε ένα ευχαριστώ για τη στάση της ενώ αγνοείται και από τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την άρση των μέτρων» δήλωσε στην «Κ» εκκλησιαστικός παράγοντας.

Να σημειωθεί ότι η επιστολή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα διότι υπογράφεται από τον Αρχιεπίσκοπο ως πρόεδρο της ΔΙΣ και με την σύμφωνη γνώμη της ΔΙΣ. Το επόμενο βήμα είναι να τοποθετεί η Ιεραρχία επί του θέματος, δηλαδή οι 82 ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος (συνολικά 96 μαζί με την Εκκλησία της Κρήτης). Ήδη άλλωστε, ο μητροπολίτης Κερκύρας φέρεται να έχει στείλει ανάλογη επιστολή στην κ. Κεραμέως ενώ ενδεικτικό του κλίματος δυσφορίας είναι πως σήμερα σε αρκετές μητροπόλεις, ναοί ενεργοποίησαν τα εξωτερικά τους ηχεία και άφησαν τους πιστούς να εισέλθουν εκκλησία για να προσευχηθούν. Το κλίμα επιβάρυνε η μουσική περιοδεία στους δρόμους της Αθήνας της κ. Πρωτοψάλτη.

Ενδεικτικά, ο Μητροπολίτης Στασών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος φέρεται να είπε πως «όταν οι επιτάφιοι δεν βγήκαν, όταν οι λιτανείες των ιερών εικόνων ακόμα και με μεμονωμένους ιερείς δεν βγαίνουν και γίνονται αυτά μέσα στην Αθήνα τότε εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε το ίδιο. Άρα λοιπόν και τις πόρτες ανοίξαμε και τα μικρόφωνα ανοίξαμε και τις καμπάνες χτυπάμε και είμαστε εδώ για να απολογηθούμε σε όποιον έχει το παράπονο του». «Όποιοι άπλωσαν χέρι στην Εκκλησία τους κόπηκε…» δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιερισσού Θεόκλητος επικαλούμενος μία παλιά φράση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, και εμφανιζόμενος λάβρος κατά της συμπεριφοράς της κυβέρνησης προς τον κ. Ιερώνυμο και τη ΔΙΣ πρόσθεσε: «Αν έχουν σκοπό να ταπεινώσουν την Εκκλησία και να ισχύσει στην Εκκλησία, στην Ελλάδα, ο καισαροπαπισμός η επιβολή του κράτους απέναντι στην Εκκλησία, δεν θα περάσει».

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος, ανέφερε ότι «δεν μπορεί μία αγαπημένη κατά τα άλλα τραγουδίστρια, να περιδιαβαίνει με μεγάφωνα την Αθήνα για να εμψυχώσει τους Έλληνες και να απαγορεύεται αυτό από τις ενορίες, να βάλουν μεγάφωνα για να ακούν οι πιστοί στη συνοικία το θείο λόγο, από τους ιερείς και τους ψαλτάδες τους. Η εκκλησία στις μέρες του εγκλεισμού δεν εμψύχωνε τους πολίτες;». Όλοι αναμένουν πλέον τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.