#19 Στον Τρίτο Δρόμο: Εισαγωγή στην εξέλιξη των ειδών (με τον βιολόγο Γραμματικό Μακεδών)

Μια άκρως ενδιαφέρουσα επιστημονική εκπομπή με τον εξαίρετο επιστήμονα Γραμματικό Μακεδόνα θα παρακολουθήσετε την Παρασκευή στις 11 Σεπτεμβρίου 2020 στο κανάλι «Στον Τρίτο Δρόμο». Με την ειδικότητα του βιολόγου ο Γραμματικός Μακεδών είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος να μας διαφωτίσει επάνω σε θέματα που αφορούν κάθε Έλληνα. Η θεωρία επιβεβαιώνεται ή απορρίπτεται μέσα από την επιστημονική απόδειξη. Καιρός να γνωρίσουμε την αλήθεια της επιστήμης και να αφήσουμε τις μυθοπλαστικές θεωρίες του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα στην άκρη.

Ποιος είναι ο Γραμματικός Μακεδών:

Γεννήθηκε στην Κοζάνη και έπειτα ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αμερική στο κρατικό πανεπιστήμιο LaGuardia Community College του City University of New York όπου και αποφοίτησε με το πτυχίο Μαθηματικών κι Επιστημών και 140 credits μαθημάτων. Στη συνέχεια, κι αφού κατάφερε να εισαχθεί στο τμήμα επιστημών του κρατικού πανεπιστημίου City College of New York (το γνωστό ως Harvard των φτωχών) του City University of New York συνέχισε τις σπουδές. Εκεί σπούδασε επιστήμες, κυρίως Βιολογία, Χημεία, και Μαθηματικά, αλλά και με πολλά credits και σε Φυσική, Γεωλογία και Αστρονομία όπου είχε καθηγητή τον γνωστό Ιάπωνο-Αμερικάνο αστροφυσικό Μίτσιο Κάκου (Michio Kaku).

Πέραν των κτιρίων του Πανεπιστημίου, ο Γραμματικός Μακεδών παρακολούθησε μαθήματα στα θαυμαστά μετόπισθεν του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης. Εκεί αγάπησε την εξέλιξη των ειδών και εντυπωσιάστηκε από τα ευρήματα ζώων που διαμόρφωσαν χαρακτηριστικά που οδήγησαν στην ύπαρξη ημών των ανθρώπων. Το βράδυ, όταν σχολούσε και το μουσείο ήταν κλειστό, μόνος σε μια απόλυτη ησυχία, περπατούσε ανάμεσα στους σκελετούς των δεινοσαύρων. Ταυτόχρονα παρακολούθησε και τάξεις μουσικής, αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών, κλασικής μυθολογίας, ζωγραφικής και σχεδίου, φιλοσοφίας, ψυχολογίας, κοινωνιολογίας και πολλά άλλα. Όλα αυτά σε ένα πανεπιστήμιο όπου αναδύθηκαν 13 επιστήμονες νομπελίστες, και έγινε και η πρώτη ομιλία του Αϊνστάιν στην Αμερική. Οι σπουδές ήταν πολύ απαιτητικές, σε ένα πανεπιστήμιο με πολύ υψηλές απαιτήσεις και τεράστιο ποσοστό αποτυχιών. Μετά από αρκετά χρόνια σπουδών στο City University of New York, και με υποτροφία από το Αμερικανικό κράτος, ήρθε η αποφοίτηση.

Ο Γραμματικός Μακεδών, δραστήριος και δημιουργικός καθώς είναι ως χαρακτήρας, εργάστηκε σκληρά τον καιρό που σπούδαζε στην Αμερική προκειμένου να καταφέρει να ολοκληρώσει τις σπουδές του.